Ovaj žuti kabriolet jedan je od najskupljih "jugića" ikada prodatih

Yugo GVC Cabrio iz 1990. godine odlično je očuvan i ima samo 595 kilometara zabeleženih na "cajgeru"...

  • 9
Yugo GVC Cabrio, 1990

Foto: Barrett-Jackson

Ako neki automobil proizveden na području bivše Jugoslavije, odnosno Srbije, zaslužuje "limited edition" status onda je to definitivno - Yugo Cabrio.

Model osmišljen u Americi, nastao je u saradnji čelnih ljudi kompanije Yugo America, konstruktora američke firme Jubbu Designers Inc. i stručnjaka iz Kragujevca. Međutim, na američko tržište je plasirano samo stotinak primeraka, od kojih je 25 uništeno u kreš-testovima.

A koliko je kragujevački "toples" na četiri točka i u svoje vreme bio, a i danas jeste redak, pogotovo u SAD, govori podatak o tome da je jedan Cabrio, sa samo 351 pređenom miljom (565 kilometara), 2013. godine prodat za čak 11.000 dolara.

Međutim, ovaj žuti lepotan iz galerije iznad upravo ga je pretekao. Aukcijska kuća Barrett-Jackson, ista ona koja je pre osam godina prodala pomenutog "jugića" bez krova, u subotu je na aukciji za žuti Yugo GVC Cabrio iz 1990. godine, uspela da inkasira čak 12.100 dolara.

Odlično očuvan "jugić", prema pređenoj kilometraži, u rangu je pomenutog prethodnika, budući da mu kilometar sat pokazuje samo 370 milja, odnosno 595 pređenih kilometara. Automobil ima motor od 1.299 kubnih centimetara sa 65 "konja" i manuelni menjač sa 5 brzina.

Ovaj Cabrio ima najviši GVX paket opreme (dok slovo "C" u imenu označava - kabriolet), koji podrazumeva: ojačani ram vetrobrana, električno podizanje krova, pojačano kvačilo, modifikovanu električnu instalaciju, sportske branike i bočne obloge karoserije, aluminijumske felne.

Najskuplji Yugo

 

Do početka raspada Jugoslavije i okončanja "posla veka" - izvoza Yuga u SAD, iz pogona kragujevačke Zastave je izašlo oko 500 kabrioleta. Ostalih 400-tinak, osim bivše Jugoslavija, našlo se na tržištima evropskih zemalja (u Nemačkoj, Grčkoj, Italiji - pod brendom Innocenti...). Naknadno je, po posebnoj porudžbini, izrađeno još nekoliko primeraka.

Yugo Cabrio, Jugo kabriolet

Foto: Wikimedia/IIAleksandarII

Od onih 75 koji su prodati u SAD, vrlo mali broj je preživeo, pa je tako danas na američkom tržištu polovnjaka nemoguće pronaći Yugo Cabrio, čak i u lošem stanju, sa cenom nižom od 5.000 dolara.

A ta 1990. godine, iz koje upravo prodati auto potiče, za prodaju Yuga u Americi bila značajna iz dva razloga. Dotadašnjoj paleti modela pridružila se i verzija sa većim motorom od dotadašnjih, od 1,3 litara zapremine, sa 65KS i petostepenim menjačem, upravo ova kojom je žuti "jugić" opremljen.

Inače, kabriolet je na američkom tržištu te 1990. koštao tačno 8.300 dolara, što bi u današnjem novcu, uz uračunatu tridesetogodišnju inflaciju, iznosilo oko 17.370 dolara. Cena osnovnog GVX modela, na čijoj osnovi je nastao, bila je 5.699, odnosno 11.928 dolara u današnjem novcu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    19. septembar 2021 | 10:58

    Pa normalno, kad ga je vozio BATISTUTA:)

  • Ratar

    19. septembar 2021 | 10:58

    Nejveci krs svih vremena. Zastava 40 godina proizvodila isti automobil bez ikakvih promena. Posle se narod pita kako su propali.

  • Samo pitam

    20. septembar 2021 | 08:20

    Jel od Boze Djelica pa zato skup?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA