≫ 

Lopovi u Srbiji godišnje ukradu između 10.000 i 15.000 katalizatora!

"Katalizatori u sebi imaju plemenite metale koji se na reciklažnim centrima prodaju za velike pare..."

  • 6
Auspuh katalizator lonac automobil

Foto: Pixabay

Primena strožih mera na tehničkom pregledu automobila, koje se odnose na merenje izduvnih gasova, odložene su za dve godine, ali su katalizatori i dalje cenjena roba, posebno na "crnom tržištu". Godišnje se u Srbiji ukrade između 10.000 i 15.000 katalizatora.

Auto mehaničar Mirko Rašić objašnjava da katalizator ima ulogu u tretmanu izduvnih gasova.

- Zbog emisije izduvnih gasova koja je iz godine u godinu sve veća, još 90-ih su u automobilskoj industriji počeli da proizvode katalizator, zatim EGR ventil i filter partikularnih čestica - objašnjava Rašić za N1.

Mirko Rašić

Printscreen: YouTube/Neovlašćeni serviser

On dodaje da se ide ka električnim automobilima jer ni tri navedena sistema nisu uspela da smanje emisiju izduvnih gasova prema količini automobila na planeti. Kaže da katalizatore umešni lopovi mogu da ukradu brzo i neprimetno.

- Katalizatori u sebi imaju plemenite metale koji se na reciklažnim centrima prodaju za velike pare - ističe Rašić.

Prema procenama, cena katalizatora na "crnom tržištu" se kreće od 30 do 200 evra. Govoreći o zaštiti od krađe, sagovornik navodi da su neki vozači stavljali kavez koji su zavarivali za donji deo automobila, ali da generalno nema načina da se zaštitite.

- Jedino možete kupiti automobil kojem se katalizator nalazi na nepristupačnom mestu, ka motoru - gde nije moguće izvršiti demontažu odnosno krađu katalizatora ili DPF filtera - zaključuje Rašić.

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kikii

    24. septembar 2021 | 10:53

    Kad su meni maznuli katalizator,zvao sam da prijavim kradju,policajci su se smejali i rekli počeli su i na Vidikovcu da i kradu...šta sam drugo mogao nego da spustim slušalicu od nervoze...tebao sam pandure da prijavim

  • Мачков камен

    24. septembar 2021 | 11:51

    Meni je katalizator ukrao majstor Žel... Popravljajući auspuh.

  • Kiza

    24. septembar 2021 | 10:21

    He, malo lupate sa ciframa.. Sto za kolicinu sto za cenu.. Katalizatori neki imaju cenu i do 700 eura.. A ne od 30 do 200..to placaju svi.. A malo se propitate i vodite za cenu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA