≫ 

Istorijski trenutak: Elektromobili i hibridi prvi put prestigli dizelaše

Prvi izbor evropskih kupaca i dalje su automobili sa benzinskim motorima, među kojima je već drugi mesec zaredom najpopularnija - Dacia Sandero

  • 6
hibridni automobil, gorivo struja napajanje

Foto: Shutterstock

Negativna kampanja usmerena na dizelaše i sve stroži propisi o emisijama izduvnih gasova, izgleda, sve više donose rezultate na evropskom tržištu automobila. Nakon što su izgubili primat u odnosu na benzince, sada su automobili sa dizel motorima pali za još jednu stepenicu niže.

To znači da je prvi put u istoriji prodaja dizelaša bila manja od prodaje elektrifikovanih vozila, pokazuju podaci analize tržišta kompanije JATO Dynamics za Evropu.

Tako je u avgustu u Evropi ukupno prodato 151.737 elektrifikovanih vozila (zbirno vozila sa električnim i hibridnim pogonom), što predstavlja tržišni udeo od 21 odsto. Istovremeno, nove vlasnike je našlo 141.635 dizelaša,  odnosno 20 odsto od ukupnog broja prodatih vozila.

Volkswagen ID.3

Volkswagen ID.3 / Foto: Volkswagen

Prvi izbor kupaca i dalje su automobili sa benzinskim motorima, koji čine 56 odsto prodatih četvorotočkaša.

Za prvih osam meseci ove godine u Evropi je prodato 1,32 miliona elektrifikovanih vozila, dok je u istom periodu prošle godine taj broj iznosio samo 158.300 primeraka, što pokazuje veliki skok popularnosti ovih vozila, prenosi Index.

Najprodavaniji električni model je Volkswagen ID.3, prati ga Tesla Model 3, dok je na trećem mestu VW ID.4. Kad su pak u pitanju "plag-in" hibridi, u avgustu je prvo mesto zadržao Ford Kuga, koga prate Mercedes GLC i BMW Serije 3.

Dacia Sandero i Dacia Sandero Stepway

Foto: Dacia

Osim porasta broja prodatih elektrifikovanih automobila, vest koja je ovih dana obeližila auto tržište je i to da je, već drugi mesec zaredom, najprodavaniji automobil u Evropi - Dacia Sandero.

Na drugom mestu je Volkswagen Golf, a top listu 5 najprodavanijih zaključuju Toyota Yaris, Dacia Duster i VW T-Roc.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    28. septembar 2021 | 10:08

    Sta je s prodajom kamiona i autobusa???

  • Sole

    28. septembar 2021 | 10:15

    Vika na dizel agregate u automobilima, a glavni zagađivači su avioni koji koriste kerozin ili petrolej, brodovi, građevinske mašine, teretna vozila.Ko razmišlja , zna zbog čega se forsiraju hibridna vozila i elektroautomobili.

  • Roki

    1. oktobar 2021 | 10:07

    Elektricni lazov na baterije 😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA