≫ 

Ovaj auto je prevalio 1.360 kilometara sa jednim rezervoarom!

Rekord je postignut vožnjom po putevima južna Kalifornije na području između, bez određene rute između neka dva mesta

  • 1
Toyota Mirai Foto: Toyota

Nakon što je, polovinom ove godine, Toyota Mirai prešla razdaljinu od 1.003 kilometra sa jednim rezervoarom, sada je taj rekord premašen za čak 356 kilometara. Time je ovaj automobil postao novi svetski rekorder u kategoriji vozila koja pokreću vodonične gorivne ćelije, što je potvrdila i Ginisova knjiga rekorda.

Vožnju dugačku 845 milja izveli su u SAD vozač Vejn Gerdis i njegov suvzač Bob Vinger, 23. i 24 avgusta. Oni su jednostavno napunuli rezervoar vodonikom do vrha i otisnuli se u avanaturu. Postizanje rekorda nije bilo deo nekog zvaničnog ispita izdžljivosti, već njihove znatiželje i pokušaju da okušaju sreću u stignu što dalje.

Rekord je postignut vožnjom po putevima južna Kalifornije na području između, bez određene rute između neka dva mesta. Gerdis i Vinger su prvog dana prešli 473 milje, odnosno 761 kilometrar. Sledećeg dana su nastavili, i dok nisu potpuno "iscedili" rezrvoar, prevaili još 372 milje, tj. 598 kilometara.

Tokom drugog dana su koristili ekološki način vožnje i izbegavali gužve, kako bi im vodonik u rezervoaru što duže potrajao. Dužnu od ukupno pređenih 1.359 kilometara verifikovao je Ginisov sudija, nakon što je u Toyotinom centru u Gardeni udvrđeno da da je tolika kilometraža zaista prevaljena sa samo jednim rezervoarom u koga staje 5,65 kilograma vodonika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peugeot 508SW 180 Bluehdi

    30. oktobar 2021 | 17:08

    Ja sam mojim predjem preko 1000 km sa normalnom voznjom. Koliko bi proso da pazim kako vozim?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA