Ova specijalna boja donosi veliku uštedu goriva i mnogo prijatniju vožnju po vrućini

Nova bela boja koja reflektuje 98,1 odsto svetlosti je ujedno i najbelja bela boja ikada...

  • 2
BMW Serije 3 Foto: Pixabay

BMW je, pre dve godine, na sajmu automobila u Ženevi pokazao BMW X6 u jedinstvenoj "Vanta-Black" boji. Ta crna je bila toliko tamna da je boja upijala 99,965 posto svetlosti. Ta "najcrnja crna boja na svetu" ne reflektuje gotovo ni malo svetlosti, zbog čega izgleda kao da sve krive linije na vozilu nestaju, pa se čini da je ono skoro pa dvodimenzionalno.

Nasuprot tome, tim programera sa Univerziteta Perdju, u američkoj državi Indijani, uradio je potpuno suprotnu stvar: razvio je najbelju belu boju ikada. Po rečima profesora Šilina Ruana, njihov cilj je bio da razviju boju koja reflektuje što je više moguće svetla - čime se, na primer, smanjuje zagrevanje objekata od sunca.

Sportski auto, bela boja, sunce Foto: Unsplash

Budući da nova bela boja reflektuje 98,1 odsto svetlosti, temperatura unutar zgrada svakako ostaje hladnije nego napolju. Zato bi koristi od nje, takođe, bile ogromne i za automobile. Kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem moglo bi da se uštedi oko pola litra benzina na 100 kilometara, a kod električnih automobila domet bi mogao znatno da se poveća, pošto bi klima uređaj zbog radio mnogo manje niže temperature.

Pronalazači ove jedinstvene bele boje nisu posebno naglasili da li boja zasita može da se koristi na automobilima, prenosi Revija HAK. Pomenutu Vanta Black boju BMW pre dve godine nije uveo u serijsku proizvodnju, pošto se u praksi pokazalo da je boja previše krta. Sada nam ostaje da vidimo da li takav problem ima i sasvim suprotna "najbelja bela" boja.

Video: Nagario električnog Poršea pa mu hodža pevao posle kružnog toka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiki

    12. oktobar 2021 | 22:29

    Svaka bela boja automobila smanjuje temperaturu u kolima za skoro 5c , a po statistici najmanje ima udesa auta sa tom bojom, tako da nisu sad ti iz bmw pronasli rupu na saksiji.

  • Sremcica

    13. oktobar 2021 | 11:05

    Zato i vozim BELU MECKU! POZDRAV

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA