Potrošnja goriva raste kada pričate telefonom i šaljete poruke tokom vožnje

A svaka upotreba mobilnog telefona za volanom udvostručuje verovatnoću da ćete počiniti greške u vožnji ili imati nezgodu

  • 3
Voznja, automobil, telefon Foto: Shutterstock

Istraživanje, koje je predvodila španska osiguravajuća kuća Mapfre, došlo je do zaključka da poziv pametnim telefonom u vožnji smanjuje pažnju vozača za 36 odsto.

Taj procenat se povećava na 40 odsto kada je komunikacija stresna. Ako vozač čita i odgovara na, na primer, WhatsApp poruke, njegov gubitak pažnje iznosi čak 53 odsto.

Mapfre je, u saradnji sa Adhara istraživanjima i Institutom za održivu mobilnosti, 24 osobe (muškarci i žene, mladi i stari vozači, odmorni i umorni) u simulatoru proveo kroz tri pripremljena scenarija: normalan razgovor, stresan razgovor i poruke.

Kola, Sudar, Auto Foto: Pixabay.com

Kao glavni rezultat, utvrđeno je da svaka upotreba mobilnog telefona udvostručuje verovatnoću da će počiniti greške u vožnji ili imati nesreću - i to ozbiljne greške kao što su skretanje sa puta, sudara sa drugim vozilom ili udaranja pešaka. Vozač koji vozi sam u proseku napravi 33,7 grešaka na sat tokom razgovora mobilnim telefonom.

Pažnja u slučaju umornih vozača je smanjena za 52,5 odsto, što je skoro jednako značajno kao i ona koja odgovara korišćenju WhatsAppa, prenosi revijaHAK. Ako se obe okolnosti spoje, pospanost plus slanje poruka, pažnja pada za 66,7 odsto.

Upotreba pametnih telefona utiče na način vožnje, a studija kompanije Mapfre je otkrila i veću potrošnju goriva prilikom upućivanja poziva ili slanja poruka. Povećanje potrošnje goriva od 9,5 odsto, motivisano je naplaniranim ubrzanjem, kočenjem i pogrešnom upotrebom menjača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA