≫ 

Kako da izbegnete gužve kod vulkanizera koje se mogu očekivati sledeće nedelje?

Jutarnje temperature su već oko nultog podeljka, što je pogodno za stvaranje poledice, pa nije loše da zamenu guma ne ostavljate za poslednji trenutak...

  • 7
vulkanizer, zamena guma

Foto: Pixabay

U susret 1. novembru i zakonskoj obavezi upotrebe zimskih prenumatika na vozilima u saobraćaju, Jovica Mitić iz Auto-moto saveza Srbije, savetuje vozače da bi gume na svojim vozilima mogli da zamene i pre propisanog roka.

- Kada su ovakve vremenske prilike, kada u jutarnjim i večernjim satima ima magle, kada su kolovozi vlažni, a temperature oko nultog podeljka što je pogodno za stvaranje poledice, ne bi bilo loše da vozači odmah montiraju zimske gume, jer će njihova vožnja biti bezbednija sa zimskim pneumaticima u tim vremenskim uslovima - rekao je Mitić za Tanjug. A time ćete, takođe, izbeći gužve kod vulkanizera, koje se mogu očekivati tokom sledeće nedelje.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, vozači su dužni da od 1. novembra do 1. aprila, ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice, imaju sve četiri zimska pneumatika, a van naseljenog mesta da u prtljažniku imaju i lance ili tzv. "čarape" za sneg.

Zimske gume, šara, guma, sneg, lanci

Foto: Pixabay

Vozači u Srbiji su odgovorni i preko 80 odsto njih koristi zimske gume, navodi Mitić i ističe da, kada su saobraćajnice prekrivene snegom ili poledicom, oko 99 odsto njih koristi zimske pneumatike. On podseća da je sam sastav letnjih guma drugačiji od zimskih i da ti pneumatici, u zimskim uslovima, drugačije prijanjaju za asfaltnu podlogu.

- Samim tim, drugačije se i ponašaju prilikom vožnje. Trag kočenja i stabilnost vozila su drugačiji, a samim tim i vožnja i bezbednosti putnika - zaključio je Mitić.

Video: Muškarci: Ako ova lepa cica ume da stavi lance na točkove, koji je vaš izgovor?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    28. oktobar 2021 | 16:31

    Najbolji način da izbegnete gužve sledeće nedelje je odete kod vulkanizera 20 novembra. Sneg neće do tada sigurno pasti a ionako pola srbije cele godine vozi zimske gume.

  • pa da

    28. oktobar 2021 | 22:45

    Tako sto imate dva seta felni pa kad vam volja ispred kuce/zgrade sami zamenite i nema nikakvih guzvi i cekanja.

  • Mina

    28. oktobar 2021 | 18:11

    Idite ove nedelje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA