100 godina "trokrake zvezde": Koje je značenje legendarnog simbola kvaliteta i luksuza?

Znak Mercedesa jedan je od najprepoznatljivijih simbola automobilske istorije, koji već čitav vek golica maštu znatiželjnika mogućim tumačenjima svoga značenja...

  • 7
Mercedes-Benz, Mercedes, znak Foto: Pixabay

Novembar je značajan mesec za jednog od najznačajnijh proizvođača automobila na svetu, koji sa punim pravom za sebe može da kaže da je izmislio automobil. Pre tačno jednog veka, 5. novembra 1921. godine, nemačka kompanija Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG), iz koje će kasnije nastati Mercedes-Benz, podnela je zahtev za zaštitu patenta znaka koji predstavlja "modifikovanu zvezdu oko koje je opisan krug".

Iako se slobodno može reći da je tako nastao jedan od prvih i najprepoznatljivijih simbola koji će ući u istoriju automobilizma, zaštitni znak koji već decenijama predstavlja sinonim za tehnologiju, kvalitet i inovaciju, ali istovremeno i tradiciju - trokraka zvezda kompanije Mercedes-Benz-a ima zanimljivu istoriju, koja obiluje različitim tumačenjima.

Mercedes-Benz 170, oldtajmer Foto: Wikimedia/Duhon

Prvi automobil na benzinski pogon

Nastanak prvog automobila na benzinski pogon važno je poglavlje u istoriji prevoznih sredstava uopšte, jer je promenio ceo svet i ljudima omogućio putovanje kakvo znamo i danas. Karl Benc je bio jedan od vlasnika Mercedesa i konstruktor prvog motornog vozila 1885. godine, pod okriljem svoje kompanije Benz & Cie, koju je osnovao 1883.

On je, međutim, oklevao da svoj izum predstavi javnosti zbog straha od ludita, pripadnika radničkog pokreta koji su bili žestoki protivnici tehnologije jer su smatrali dgovornom za težak položaj radničke klase u kapitalizmu.

Tek kada je njegova žena Berta Benc preuzela inicijativu i odlučila da provoza njegov automobil od Manhajma do Pforchajma prva "motorna kočija" je ugledao svetlost dana.

To putovanje ušlo je u istoriju, jer je zahvaljujući njemu svet saznao da je automobilom moguće putovati na daleke destinacije. Kratka vožnja od 5. avgusta 1888. godine bila je začetak dugog putovanja ideje potpunoj revoluciji načina putovanja.

Ono je dovelo i do stvaranja jednog od najpoznatijih brendova na svetu - Mercedes-Benza, i danas jednog od najvećih proizvođača automobila na svetu, koji decenijama predstavlja prvi izbor velikog broja onih koji žele da voze ili da budu voženi u luksuznom automobilu vrhunskog kvaliteta.

Početak nove ere

Vožnja Berte Benc privukla je pažnju celog sveta i doprinela publicitetu motornih vozila. Glavna konkurencija kompaniji Benz & Cie bila je kompanija Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG), osnovana 1890, čiji je vlasnik bio Gotlib Dajmler.

Obe kompanije proizvodile su automobile, a kada je Dajmler preminuo 1900. godine, glavni inženjer Vilhelm Majbah preuzeo je posao i doveo u kompaniju zaljubljenika u auto-trke Emila Elineka, koji mu je postao partner. Elinekova ćerka Mercedes, čije ime u prevodu sa španskog znači "gracioznost", bila je inspiracija za buduće ime brenda.

Mercedes-Benz, Mercedes, znak Foto: Pixabay

Dajmlerovi sinovi Paul i Adolf setili su se fotografije sa razglednice iz 1872. godine koju je njihov otac poslao njihovoj majci, a na kojoj se vidi trokraka zvezda na mestu njihove kuće u Nemačkoj, uz objašnjenje da će jednog dana zvezda zasijati i nad njegovom fabrikom i doneti joj prosperitet.

DMG je tada ovu zvezdu iskoristio za logo kompanije i 1921. registrovao trokraku i četvorokraku zvezdu kao svoj zaštitni znak, iako je korišćena samo trokraka. U isto vreme Benz & Cie registrovali su svoj zaštitni znak: lovorov venac koji okružuje naziv kompanije.

Kada je došlo do spajanja kompanija 1926. godine, odlučili su da iskombinuju dva simbola, pa je lovorov venac neko vreme okruživao trokraku zvezdu. Kompanija je preimenovana u Daimler-Benz AG, a kasnije u Mercedes-Benz.

Mercedes W124 300D Turbo Foto: Mechatronik

Logo je u početku bio plave boje, ali je posle postao srebrn, nakon učešća na Gran Priju u Nirburgringu 1934. godine. Trokraka zvezda predstavlja težnju ovog proizvođača automobila da dominira zemljom, morem i vazduhom (tri tačke).

Spoj dve kompanije pokrenuo je eru luksuznih automobila, koji su kasnije postali simbol moći i bogatstva. Tokom ova svetska rata kompanija je zapadala u krizu zbog loše ekonomske situacije, ali se oba puta uspešno iz njih izvlačila i tokom pedesetih i šezdesetih godina 20. veka postala ono što je i danas, jedan od najdominantnijih proizvođača na globalnom tržištu luksuznih automobila, koji svoje automobile prodaje u više od 200 zemalja sveta.

Mercedes-Benz je najvredniji proizvođač luksuznih automobila na svetu, sa vrednošću brenda koja prelazi 50 milijardi američkih dolara. Sam brend "Mercedes-Benz" osmi  je najvredniji na globalnom nivou, prema proceni sajta Interbrand.

Teorije o skrivenom značenju

Prema jednoj legendi, trokraka zvezda predstavlja žensku figuru u krugu, odnosno ženu sa rukama podignutim ka nebu ili raširenim nogama. To verovanje je nastalo po analogiji sa ženskom figurom isklesanom u na prednjoj strani broda, koja ga je štitila.

Drugo verovanje u vezi sa zloglasnim simbolom svastke, koji je obeležio najmračniji period nemačke istorije. Ona, u ovom slučaju, ima tri kraka čiji se krajevi savijaju formirajući krug.

Mercedes-Benz Concept EQG Foto: Mercedes-Benz

U nekim kulturama trokraka zvezda simbolizuje želju da duhovnošću, s tim što je u ovom slučaju, njen spoljašnji prsten ograničava, odnosno sputava želju za duhovnim prosvetljenjem...

Video: Kinez 8 godina pravio mercedesa od drveta i potrošio para koliko bi mu trebalo za pravi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA