Polovnjaci u ovoj zemlji drastično poskupeli: Cena viša za čak 4.000 evra

Do rasta cena došlo je, pre svega, zbog globalne nestašice elektronskih čipova

  • 0
BMW Serije 2 Active Tourer Foto: BMW

Usled usporene isporuke novih putničkih vozila i globalne nestašice elektronskih čipova, cena polovnih automobila u Austriji neprestano raste, a sada je dostigla i rekordan nivo.

Istraživanje specijalizovanog sajta "AutoScout24" pokazuje da su, pre svega, mala vozila i stariji modeli između pet i 20 godina starosti značajno poskupeli. Poređenja radi, polovni automobil koji je prošle godine koštao 24.488 evra sada košta za čak 4.000 evra više.

- Iako cene polovnih automobila na jesen stalno rastu, ovaj put sezonski efekti ne mogu objasniti aktuelni razvoj - objasnio je menadžer za Austriju "AutoScout 24", Andre Ekert. On je ukazao da proizvođači automobila kasne sa isporukama, tako da kupci trenutno kupuju polovne automobile, što je dovelo do povećane potražnje, uz manju ponudu.

Ekert smatra da se ne može uskoro očekivati pad cene polovnih automobila u Austriji. Kaže da su "kompaktni" automobili poskupeli za 2,6 odsto na prosečnih 19.128 evra.

Viši srednji razredi automobila poskupeli su za dva odsto na 27.351 evra, a i džipovi i SUV-ovi, kao i vozila srednje klase poskupela su za do 1,5 odsto. Jedino vozila tipa van i mali busevi su pojeftinili za oko 0,1 odsto. Kada se gleda po godištu, automobili u starosti između pet i 10 godina poskupeli su za četiri odsto, a oni između 10 i 20 odsto - za čak pet procenata.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA