≫ 

Cene polovnih automobila se možda nikada neće vratiti na nivoe pre pandemije, kaže Cox Automotive

Cene rastu već osam meseci, nedavni znaci ukazuju na potencijalno omekšavanje tržišta, ali situacija postaje sve složenija.

  • 14
Polovni automobili prodaja car sales Foto: Shutterstock

U svom mesečnom izveštaju, Cox Automotive je objasnio da, iako će se veleprodajne cene verovatno stabilizovati tokom naredne godine, zbog razvoja onlajn poslovanja i rada od kuće, cene polovnih automobila se možda nikada neće vratiti na nivoe pre pandemije, piše Car Dealer Magazine.

Kompanija je saopštila da nema “cunamija” zaliha na horizontu i upozorila da je tržište polovnih automobila izgubilo oko 1,4 miliona vozila koja se nikada neće naći na placu polovnih automobila.

- Još u julu smo tvrdili da tržište polovnih automobila nikada nije bilo kritičnije za opšte zdravlje automobilske industrije nego 2021. godine. Situacija u poslednjih nekoliko meseci dodala je težinu ovoj tvrdnji - rekao je Filip Notard, direktor za uvide i strategiju kompanije Cox Automotive.

On je dodao da iako cene rastu već osam meseci, nedavni znaci ukazuju na potencijalno omekšavanje tržišta, ali da situacija postaje sve složenija.

- Očekuje se da će cene pasti u skladu sa uobičajenim tržišnim ciklusima, tako da trenutne cene i dalje odražavaju visoku potražnju sa malim tržištem ponude. Sa takvim cenama, auto dileri postaju sve oprezniji, ali kako se godina bliži kraju, biće im potrebne zalihe za novu godinu, tako da je malo verovatno da će cene značajno pasti - rekao je Notard.

Notard takođe kaže da će se ovakva tržišna situacija nastaviti i u prvom kvartalu naredne godine, kao i da je sasvim moguće da se cene polovnih automobila nikada neće vratiti na nivoe pre pandemije.

Video: Prodajom retro ,,olupina” zaradio za stan u centru grada: Groblje retro automobila

(Telegraf.rs/Car Dealer Magazine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    9. decembar 2021 | 16:21

    Elektricni lazove to sto si ti izabrao kupit pokretno skupo smece na baterije ne znaci da i drugi moraju , to koliko si zadrt vidi se iz tvoje potrebe da pises toliko lazi , zbunjen si , al uporan u svom bunilu kao sto ti stalno pisem uzivaj u svojim lazima i ne smaraj ...

  • Laki

    8. decembar 2021 | 23:07

    Navukli smo kola za 20 godina...

  • Urke

    8. decembar 2021 | 23:07

    Auta na pretek i cene ce biti 2022 maltene dzaba...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA