≫ 

Promena boje automobila pritiskom na dugme: BMW predstavio novu tehnologiju, evo kako radi

Auto je crne, a zatim bele boje!

  • 8

Ako ste se ikada osećali neodlučno u vezi sa bojom vozila koje želite da kupite, BMW možda ima auto za vas. Nemački proizvođač automobila predstavio je svoju novu tehnologiju, koju smo već najavili, koja menja boju vozila praktično pritiskom na duge na CES 2022, sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu.

Oslanjajući se na E Ink, tehnologiju elektronskog papira koja se koristi u e-čitačima, tehnologija koja menja boju imala je svoj debi na konceptnoj verziji BMW iX automobila.

Kako funkcioniše?

Površinski premaz električnog BMW iX automobila koji koristi E Ink ima milione mikrokapsula čiji je prečnik ekvivalentan debljini ljudske kose. Svaka od ovih mikrokapsula sadrži negativno naelektrisani bele pigmente i pozitivno naelektrisane crne pigmente.

U zavisnosti od izabranog podešavanja, stimulacija pomoću električnog polja uzrokuje da se beli ili crni pigmenti skupljaju na površini mikrokapsule, dajući automobilu željenu boju.

Inovativna promena boje može se odraditi prostim pritiskom dugmeta. Trenutno su boje ograničene na belu, crnu i sivu. Ali uprkos ograničenoj paleti boja, BMW kaže da bi ova tehnologija mogla imati implikacije na efikasnost njihovih električnih vozila.

- Bela površina reflektuje mnogo više sunčeve svetlosti od crne. Prema tome, grejanje vozila i putničkog prostora kao rezultat jake sunčeve svetlosti i visokih spoljašnjih temperatura može se smanjiti promenom spoljašnjosti u svetlu boju - rekla je kompanija. U hladnijem vremenu, tamniji tonovi će pomoći vozilu da apsorbuje više toplote od sunca.

Koncept “personalizacije” vozila je trenutno veoma popularan u automobilskoj industriji. Ali dok je većina napora usredsređena na unutrašnjost, BMW donosi koncept personalizacije i za spoljašnjost vozila.

Koliko je ova visokotehnološka boja izdržljiva i da li može da izdrži ekstremne vremenske uslove, može se nagađati.

Video: Mračni vitez iz evroazijske stepe: Momak napravio Betmobil

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Неша

    6. januar 2022 | 15:59

    Па код нас ово вероватно неће проћи технички преглед.

  • Перагеније

    6. januar 2022 | 21:13

    Не вреди, моја жена неће ово... Чека да буде више боја па да прилагоди боји ципелица и ташнице.

  • Vlada Kovačević

    7. januar 2022 | 15:51

    Otvoreno električno polje na karoseriji automobila je otvorena pozivnica za udar groma!Malo li im je što su izvikani kao marka i veštački ispromovisani kao najbolji(a to svakako nisu,jer i kao drugi imaju pregršt mana!), nego se sad zakopavaju i ovim opasnim tehnologijama!Mercedes je prajm marka....a ostali su tek posle nekoliko praznih mesta na listi!Na stranu to što taj isti BMW voze uglavnom iskompleksirani,uobraženi i nabedjeni i po pravilu bahati vozači....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA