≫ 

Tehnologija u vozilima postaje značajan problem za bezbednost u saobraćaju, kažu neki stručnjaci

Proizvođači automobila ugrađuju sve više visokotehnoloških funkcija i sistema u svoja vozila, a to ne znači da ona postaju bezbednija.

  • 3

Foto: Pixabay

Vozač koji sedi za volanom svog novog vozila mogao bi da skroluje kroz svoju aplikaciju Spotify tražeći pravu muziku, da dobije dolazni poziv ili poruku, a i notifikaciju o vremenskim uslovima, a sve vreme bi trebalo da pazi na pešake, bicikliste i druga vozila.

Proizvođači automobila ugrađuju sve više visokotehnoloških funkcija i sistema u svoja vozila, a to ne znači da ona postaju bezbednija.

Najistaknutiji primer je kompanija Tesla, koja je nedavno izazvala kritike jer je dozvoljavala da se na ekranu u vozilu igraju video igrice dok je automobil u pokretu. Ali čak i standardne funckije poput menjanja muzike ili korišćenja navigacionog sistema mogu da izazovu ozbiljno ometanje vozača.

S obzirom na nedostatak regulatornog nadzora nad ovim pitanjem, zagovornici bezbednosti u saobraćaju rade na podizanju svesti o rizicima sve složenijih funkcija vozila, prenosi portal CTV News.

- Tehnologija u vozilima postaje sve veći problem. Ljudima postaje teže da upravljaju svim novim funkcijama tokom vožnje - rekao je Ijan Džek, šef javnih poslova u Kanadskom automobilskom savezu (CAA).

Većina funkcija je verovatno sama po sebi u redu, ali je problem u ukupnom opterećenju vozača, rekao je Džek.

CAA planira da uskoro pokrene kampanju podizanja svesti kako bi bolje informisala vozače o rizicima koje donose takozvani “infotainment” sistemi. Sistemi koji vozačima pružaju informacije i zabavu tokom vožnje.

Kampanja dolazi u trenutku kada je sve više vozača za volanom ometeno nekom drugom aktivnošću, što je doprinelo većem broju fatalnih i ozbiljnijih sudara širom sveta.

Video: Šta se desi kada macolom polupate infotejment u Tesli? Ništa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    18. januar 2022 | 09:07

    Umesto da gledaju kroz sofer sajbnu, oni gledaju na ekran monitora voznja nije sigurna. Skretanje paznje vozacu.

  • Dzonika

    18. januar 2022 | 05:55

    Naravno da je sve više udesa, kada ljudi uglavnom žele da kupe Apple ili Android na točkovima i time impresioniraju svoje poznanike...

  • A. P

    18. januar 2022 | 09:19

    Cist promašaj, udesi a doprinosi, monitor ugraden u automobilu a plus razgovor sa mobilnim telefonom i pisanje poruka kada se upravlja vozilom, bezbednost traljava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA