≫ 

Evropska komisija će od svake države članice tražiti punjače za električna vozila na svakih 60 km autoputa

Udruženje evropskih proizvođača automobila smatra da je to premalo i traži dvostruko, 7 miliona punjača do 2030. godine.

  • 13
Električni automobil, priključak za punjenje napajanje, punjenje baterija

Foto: Tanjug/AP

Prema velikom paketu mera koji je Evropska komisija prezentovala prošle godine, nazvanom "Fit for 55", države članice obavezale bi se da izgrade mrežu punjača za električne automobile širom EU.

Na svakih 60 kilometara duž autoputeva gradila bi se po jedna stanica za brzo punjenje, a za teški transport na svakih 150 kilometara instalirala bi se stanica za snabdevanje vodonikom, piše portal Revija HAK.

Ova uredba obezbeđuje da u svakoj državi članici postoji dovoljan kapacitet javnih punjača kako bi se zadovoljile potrebe veće flote automobila sa nultom emisijom koja će doći na tržište, najavila je Evropska komisija.

Šta bi to značilo? Do 2025. trebalo bi da bude milion punjača, a do 2030. godine 3,5 miliona. Za punjače uz autoputeve do 2025. mora biti dostupno 300 kW po lokaciji – uz najmanje 150 kW, dakle verovatno po dva punjača ove snage.

Do 2030. godine trebalo bi da bude 600 kW po stanici za punjenje – odnosno četiri punjača sa po 150 kW.

Međutim, sada Udruženje evropskih proizvođača automobila tvrdi da je to premalo i traži 7 miliona punjača do 2030. godine. Cilj je da električna mobilnost zaživi punim plućima odnosno da javni punjači čine čak 60 odsto kapaciteta.

Video: Može da ubija ljude ali zato vodi računa o životnoj sredini: Ovo je ekološki tenk na struju

(Telegraf.rs/Revija HAK)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dago 1

    18. januar 2022 | 17:00

    Pa sad je benzinska od 20 do 50 km. Dodjes naspes i ides. Mogu misliti kako ce biti kad svi budu vozili elektro

  • Roki

    20. januar 2022 | 22:46

    Mnogo je lakse,brze natocit to svi znaju nema brige koliko ces morat cekat punjenje nema svatko mogucnost punjenja na poslu uostalom gde na poslu meni je prvi punjac na 10km od posla jedino da mi firma placa punjenje ili kuci znas ima ljudi koji zive u zgradama i auta su im na parkiralistima , nema brige o kapacitetu baterija i koliko ce past kad je hladno nema brige koliko ce kostat zamena baterija kad jednom crknu ,nema brige da je punjac zauzet i da moras osim svog cekat i tude punjenje i sigurno sam nesto zaboravio al sjetit ces se ti jako brzo !!! Taxsist iz njemacke napravio s modelom s milion i po km zamenio 3× motor 18 hiljada evra po zameni i tri puta baterije 20 evra po zameni plus cena auta pa ti reci da je isplativo mozda je ako imas para za bacanje da bi se hvalio kako vozis ev .

  • Roki

    19. januar 2022 | 18:07

    El vozac LAZOV !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA