≫ 

U decembru je prvi put u Evropi prodato više električnih vozila nego dizelaša

Prodaja električnih automobila očigledno raste zbog podsticaja za kupovinu u brojnim evropskim državama, ali i poboljšanja infrastrukture.

  • 12
Električni automobil, punjenje baterija Foto: Unsplash

U Evropi je tokom decembra zabeležen tržišni udeo električnih vozila (čistih EV-a, ne uključujući plug-in hibride) od 21 posto, čime je nadmašen udeo vozila s dizelskim pogonom prvi put i to za dva posto, javlja Automotive News Europe.

Dok je prodaja dizelaša padala tokom cele godine – na 2,3 miliona registracija na kraju septembra, što je pad od 26 posto u odnosu na prethodnu godinu – registracije električnih vozila su doživele nagli rast, skočivši za oko 91 posto u odnosu na nivo iz 2020., na 801.025 na kraju trećeg tromesečja prenosi Revija HAK.

Prodaja električnih automobila očigledno raste zbog podsticaja za kupovinu u brojnim evropskim državama, ali i poboljšanja infrastrukture.

Video: Može da ubija ljude ali zato vodi računa o životnoj sredini: Ovo je ekološki tenk na struju

(Telegraf.rs/Revija HAK)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    20. januar 2022 | 11:21

    Sta ćemo mi koji kupujemo vozila stara 15ak godina raditi za 15 godina? Pa tim električnim baterije neće biti ni za šta nakon toliko vremena, a koštaju nenormalno..

  • Realista

    21. januar 2022 | 09:03

    A koliko se prodalo benzinaca i hibridnih vozila? Prodaja dizela pada, to je sigurno, zbog poreza po gradovima, ali nije se toliko procentualno povećao broj EV, jeste, ali ne toliko. I dalje su preskupi za većinu običnih građana EU a posebno nas.

  • Lideri

    20. januar 2022 | 11:07

    Ne vole elektriku.😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA