≫ 

Novi zakon razbesneo Britance: Skoro 1.200 evra kazne za otvaranje vrata vozila pogrešnom rukom

Krajem meseca u Velikoj Britaniji će na snagu stupiti 49 izmena koje bi navodno trebalo da "olakšaju život na putevima".

  • 8
Foto: Pixabay

Krajem meseca u Velikoj Britaniji će na snagu stupiti nova pravila za povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju.

Reč je o 49 izmena postojećeg zakona koje bi trebalo da “olakšaju život na putevima”, ali su neke od njih izazvale pravu buru među Britancima, prenosi portal Jutarnji.

Jedna od njih je kažnjavanje vozača koji pri izlasku iz vozila otvore vrata "pogrešnom" rukom, a predviđena kazna je 1.000 funti, odnosno 1.195 evra.

Novo pravilo je zapravo “staro”, a radi se o metodi “Dutch Reach” koja je nastala u Holandiji šezdesetih godina prošlog veka, a koja se već dugo koristi u nekim zemljama Evropske unije. U Holandiji se uči u školama i na fakultetima, a koristi se i prilikom polaganja vozačkog ispita.

Kada bi se kod nas primenjivao “Dutch Reach”, vozači bi morali da otvaraju vrata desnom rukom, što bi ih primoralo da pogledaju ka retrovizoru i zadnjem delu automobila, eliminišući tako mrtve tačke i omogućavajući potpunu vidljivost tog područja.

Dakle, vrata treba otvoriti “daljom” rukom tako da se telo okrene i pogled iz automobila bude usmeren preko ramena. Ovo olakšava uočavanje pešaka, biciklista i svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Ovaj holandski zahvat svakako nije glupost, a trebalo bi ga primenjivati i kod nas, pogotovu kada svakodnevno vidimo mnogo vozača koji bezumno otvaraju vrata automobila i istrčavaju na put.

To bi bar simbolično podiglo nivo kulture ponašanja na našim putevima.

Video: Doček predsednika Srbije na Samitu lidera o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Www

    25. januar 2022 | 17:26

    Ovaj zakon vazio je i kod nas ranije,mnogi su pali na vožnji pri polaganju ka završe vožnju i pri izladku otvore vrata,tako je bilo kad sam ja polagao a sad pri ovim novim promenama nisam upućen da li ih instruktori uče tom pravilu

  • Gazda paja

    26. januar 2022 | 10:42

    Zakon za polaganje vozačkih ispita je u stvari zakon za korupciju ,jer se dobro zna da u BG nemozes položiti ako nisi dao mito...dovoljno je da vidite vozni park auto skola pa ce vam biti jasno...naravno sve u dilu sa policijom....ima ona narodna riba smrdi od glave

  • Ilija

    29. januar 2022 | 16:59

    Dok sam vozio stojadina, vrata sam otvarao (i zatvarao) sa obe ruke, pa jedva i tada, koliko je teško bilo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA