≫ 

Lamborghini priprema električni crossover i električni Urus

Već je poznato da Lamborghini priprema svoj prvi električni automobil s konfiguracijom sedišta 2+2, ali je sada direktor Stefan Vinkelman dao još više detalja te je obećao da će biti radikalno drugačiji od svih ostalih modela slavnog brenda.

  • 0
Lamborghini

Foto: Pixabay.com

Lamborghinijev prvi električni automobil biće novi crossover s četiri sedišta, a nakon toga sledi potpuno električna druga generacija SUV-a Urus.

Već je poznato da Lamborghini priprema svoj prvi električni automobil s konfiguracijom sedišta 2+2, ali je sada direktor Stefan Vinkelman dao još više detalja te je obećao da će biti radikalno drugačiji od svih ostalih modela slavnog brenda.

"Kada je reč o potpuno električnom automobilu, naš pristup je jasan. Elektrifikacija je deo naše budućnosti, a automobil će biti potpuno nov i namenjen segmentu u kojem nismo bili decenijama. To je četvorosed s konfiguracijom sedišta 2+2 koji će možda biti odignut od tla, s više klirensa", rekao je Vinkelman.

Njegovi komentari nagoveštavaju da će prvi Lamborghinijev električni model biti pozicioniranjem sličan brendu Bentley, čiji je model takođe više odignut od tla u odnosu na konvencionalnu limuzinu ili grand tourer.

"Klirens će biti veći u odnosu na obični automobil, to je ideja, ali konačne odluke još nema. Zbog toga je rano govoriti dublje o tome", dodao je on.

Poslednji 2+2 GT koji je proizvodio Lamborghini je bio Urraco, a koji je prestao da se proizvodi 1979. godine. Jedini automobili s više od dva sedišta koji su proizvedeni od tada bili su LM002 iz osamdesetih te moderni SUV Urus.

Razvoj prvog Lamborghinijevog električnog modela će početi ove godine, prenosi portal Autoblog.

"Napredak se ogleda u tome što ove godine odlučujemo o tipu vozila, ne samo volumenu proizvodnje, cenama i karoserijskoj verziji, nego i o sadržaju automobila. Ako sve bude išlo prema planu, projekat ćemo početi do kraja ove godine", izjavio je Vinkelman.

O tehničkim detaljima nije govorio, uključujući platformu, bateriju i tehnologiju motora.

"Automobil mora da ima DNK brenda, mora da bude pravi Lamborghini. S druge strane, nema proizvođača koji sve radi sam, tako da imamo šansu da kupujemo u grupi i van nje, to je velika prednost", reči su direktora Lamborghini-ja.

Bentley-jev prvi električni automobil koji će koristiti premium Artemis platformu koja je u fazi razvoja u saradnji s Audi-jem, a koristiće je i potpuno električni naslednik modela A8 od 2024. godine. Moguće je da će Lamborghini koristiti istu platformu da bi smanjio vreme razvoja i troškove.

Nakon električnog crossovera, na tržište će stići i veći Urus SUV s potpuno električnim pogonom i to će biti druga generacija modela.

"Nakon hibridnog automobila, Urus će biti potpuno električno vozilo i potpuno novi automobil", dodao je Vinkelman.

Druga generacija Urus-a se očekuje 2029. godine, ali još uvek nije jasno da li će aktuelni model, koji će biti osvežen sledeće godine te "hibridizovan" godinu kasnije, biti u proizvodnji do tada.

Vinkelman je istakao da je će majnstrim croossover kao prvi električni Lamborghini omogućiti brendu da ostane privlačan u drugim segmentima.

Takođe, Lamborghini ostaje posvećen superautomobilima te će ponuditi hibridizovane naslednike modela Aventador i Huracan u naredne dve godine. Vinkelman je nagovestio načine za duže zadržavanje njihovih motora s unutrašnjim sagorevanjem.

Video: Lamborghini za sirotinju se zove LamborDŽini: Japanac ga sklepao od ostataka drugih kola

(Telegraf.rs/Autoblog.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA