≫ 

Proizvedena 1938. "škodu rapid" vozili su nacisti u Drugom svetskom ratu: Oldtajmeri sada u muzeju kod Čačka

Jedinstveni muzej oldtajmera nalazi se u Preljini kod Čačka, jedan automobil prešao neverovatnih milion kilometara

  • 1
Muzej oldtajmera u Preljini kod Čačka Foto: Rina

Na Sajmu automobila u Beogradu posebno mesto zauzimaju stari lepotani koji papreno koštaju. Mnogi vozači gaje posebnu ljubav upravo prema oldtajmerima, a za sve njih u Preljini kod Čačka smeštena je prava poslastica, jer se tu nalazi Muzej škodinih automobila. Crvena “felicija” kabriolet iz šezdesetih godina prošlog veka jedna je od deset ukupno sačuvanih u celom svetu i nalazi se u ovom muzeju, u svom punom sjaju, ali i voznom stanju.

“To je bio jedinstven kabriolet u Evropi u to vreme. Pronašli smo ga u Češkoj i vredni majstori su izvršili kompletnu restauraciju i on je sada ponos ovog muzeja. Ima jedinstven dizajn, mekani i tvrdi krov, a motor od 1000 kubika tih šezdesetih godina bio je izuzetno jak”, kaže za RINU, Brano Veljančić ispred kompanije “Auto Čačak”.

Kao i većina tadašnjih automobila škode su bile benzinci, vozile su se po celoj Evropi, a u njihovoj udobnosti tada je uživao viši stalež. Još jedan vremešni lepotan koji je izložen u Preljini jeste “škoda tudor”, star skoro osam decenija.

“Svim oldtajmerima koje smo pronašli, motor je bio u izuzetnom stanju, a enterijer odlično urađen. Skoro svi automobili imaju kožna sedišta i vidi se da je udobnost bila visoko pozicioniran kriterijum prilikom proizvodnje”, rekao je Brano koji je i lično radio na restauraciji ovih škodinih vozila.

U Muzeju škodinih automobila nalazi se deset vozila, većina ih je kupljena u Češkoj, a kao oldtajmeri oni dostižu izuzetno visoku cenu na tržištu.

“Oni vrede više nego pojedina nova vozila, u pitanju su desetine hiljada evra. Imali smo čak i ponudu od pojedinih posetilaca da im prodamo feliciju kabriolet, ali od ovih vozila ništa nije na prodaju”, izjavio je Brano i dodaje da ovde nije kraj, već da je Muzej dobio još jedno pojačanje.

“U pitanju je “škoda rapid” napravljena 1938. godine, koji je vožen za vreme Drugog svetskog rata, koristili su ga nacisti, a partizani su ga kasnije otuđili. To je najstariji auto koji se nalazi ovde”, naglašava Brano.

Neki automobili nakon godina vožnje i hiljade kilometara puta ostavljenih iza sebe, završe na otpadu ili kao staro gvožđe, a samo retki postaju – oldtajmeri. Da su škodini automobili itekako izdržljivi dokaz je i “škoda oktavia” novije proizvodnje, koja se našla u muzeju jer je prošla neverovatnih – milion kilometara.

Video: Nacistički auto od drveta i sovjetska kola sa malo čelika: Sve tajne porodičnog muzeja automobila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    17. maj 2022 | 13:07

    Eeee koliko oltajmera i dan danas praši po putevima Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA