≫ 

Električni Volkswagen ID.3 protiv Golfa benzinca: Koji je jeftiniji u održavanju?

Nemački autoklub ADAC je stavio sve troškove na papir i proglasio pobednika

  • 19
Sajam automobila Foto: Nikola Tomić

Jedno od ključnih pitanja električne mobilnosti jeste da li su automobili poput Volkswagena ID.3 jeftiniji od Golfa? Konkretni modeli su samo primer, ali troškovi kupovine i održavanja su ono što muči potencijalne kupce.

Nemački autoklub ADAC je stavio sve troškove na papir i proglasio pobednika. Ipak idemo redom…

Viši troškovi kupovine električnog automobila (ID.3 36.960 evra, Golf benzinac 32.460 evra) nadoknađeni su drugim troškovima kao što su osiguranje, porez na vozila, troškovi održavanja i popravke, troškovi goriva i struje.

U ukupnom bilansu su primetni i relativno niži troškovi održavanja i rada električnih automobila. ID.3 košta 47,2 centi po kilometru, dok je Golf gotovo deset centi skuplji (56,9 centi). ID.3 je na kraju jeftiniji, piše Revija HAK.

Ako se uzme u obzir i nemački ekološki bonus pri kupovini ID.3 od 9000 € – koji bi ipak trebalo da se smanjuje u narednim godinama – kupovima električnog automobila je takođe oko 5000 € jeftinija od benzinskog motora. To takođe utiče na gubitak vrednosti, koji je manji i, prema ADAC-u, najveći je troškovni faktor.

Za sada su električni automobili ipak preskupi i još se ne čine kao povoljna opcija kupcima. Kada njihova cena padne, verovatno će početi da zauzimaju sve veći udeo na tržištu.

ADAC-ovi proračuni se baziraju na prosečnom periodu održavanja od pet godina s godišnjom kilometražom od 15.000 kilometara. Budući da cene goriva trenutno variraju, za kalkulacije je korišćen prosek za poslednja tri meseca u Nemačkoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Om

    26. maj 2022 | 22:23

    A ne racunaju izgubljeno vreme kod punjenja baterija a vreme je novac , elektro vozacu tebe niko nista nije pitao !

  • sasa

    28. maj 2022 | 22:45

    a posle 10god ID nema nikakvu vrednost a Golf moze dobro da se proda.

  • Roki

    28. maj 2022 | 16:57

    Elektricni i dalje lazes kako se ne mora cekat punjenje jel mozes koristit auto dok se puni ? Naravno da ne mozes znaci cekas da bi ga mogao koristit na benzinskoj gubis od 5 do 15 min i nastavljas kod elektricnih to traje podosta duze i ti lazi i muljaj koliko hoces al to je tako i amin , bar za sad !!! Prestani lagat iritantan si , zar zaista mislis da itko veruje tvojim lazima ??? Idi cekaj i ne lazi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA