≫ 

Automobili sve bezbedniji, ali i skuplji

Prema novim bezbednosnim regulativama koje su stupile na snagu prošlog meseca, postoji najmanje 20 tehnologija koje su standardne u svim automobilima koji se prodaju u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji

  • 2
Gužva automobili Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Novi arsenal bezbednosne opreme iz Opštih bezbednosnih regulativa 2 (General Safety Regulations 2) istovremno poskupljuje proizvodnju jeftinijih automobila, što će verovatno dovesti do rasta njihovih cena.

O novim pravilima se diskutovalo u okviru Ujedinjenih nacija i Evropske unije punih deset godina, a Evropska unija je finalizovala svoje predloge 2019. godine. Novine se uvode u dve faze. Prva je stupila na snagu 6. jula, a druga će biti aktivirana 2024. godine.

Svi novi modeli lansirani posle 6. jula 2022. godine moraće da poštuju nove regulative, a od 2024. godine će i modeli koji se prodaju od ranije morati da budu naknadno prilagođeni novim propisima da bi mogli da se i dalje prodaju, piše nacionalnaklasa.com.

Jedan od modela koji neće preživeti nove propise je Toyota GR86. Ugradnja kamere za inteligentnu asistenciju za brzinu vozila i sistem za održavanje vožnje unutar saobraćajne trake ne mogu se lako ugraditi u arhitekturu ovog modela, koja je preuzeta od GT86, modela dizajniranog pre više od 10 godina.

Toyota je saopštila da bi morala da podigne krov i pomeri vetrobran da bi smestila kameru. Japanska kompanija je zato objavila skraćenje prodaje ovog modela u Evropi nakon samo dve godine od premijere.

Evropska unija je usvojila nove regulative s ciljem da prepolovi broj smrtnih sluačjeva na drumovima do 2020. i „približi se nultoj vrednosti“ do 2050. godine.

Automobilska industrija tvrdi da joj je bezbednost prioritet, ali istovremeno brine zbog rigidnosti propisa za pojedine klase automobila i nespremnosti Evropske unije da prilagodi vremenski okvir i bezbednosne zakone proizvodnim ciklusima automobilskih modela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hulk

    15. avgust 2022 | 16:46

    Evo uzmimo primer Dacia Logan. Prvi Logan je koštao 7.000 € a sada Logan treće generacije košta 15.000 €. Razlika u bezbednosti je u tome što u poslednjoj generaciji u gepeku postoji mebl na koševima točkova a kod prvog Logana tu je bio go lim. U prvoj generaciji je upaljač bio serijska oprema a u trećem se doplaćuje za pušački paket a to je upaljač i pepeljara u obliku čaše.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA