≫ 

Holandski studenti napravili koncept automobil koji "usisava" CO2 dok se kreće

"Ovaj automobil je razvijen da bi se maksimalno smanjila emicija CO2 tokom faze proizvodnje, faze korišćenja i faze završetka životnog veka"

  • 17

Iako su električni automobili mnogo ekološki prihvatljiviji od konvencionalnih, nijedan automobil u stvari nije "slobodan" od emisije, posebno kada se kao faktor uzme njegova proizvodnja. Međutim, tim studenata iz Holandije pokušava da dođe što bliže tom cilju.

Reč je o studentima s Tehnološkog univerziteta u Ajndhovenu, koji su razvili ZEM, odnosno Zero Emissions Vehicle. Ovaj automobil je do sada najbliži emisiji koja je ravna nuli, a to znači da se za proizvodnju i kretanje automobila koriste nove tehnologije s ciljem smanjenja uticaja na planetu.

"Ovaj automobil je razvijen da bi se maksimalno smanjila emicija CO2 tokom faze proizvodnje, faze korišćenja i faze završetka životnog veka", rekao je Jens Lahaije, član tima s pomenutog univerziteta.

U proizvodnji automobila je korišćena reciklirana plastika koja je oblikovana po potrebi pomoću 3D printera. To uključuje šasiju i panele karoserije te obezbeđuje da zahvaljujući korišćenju recikliranih materijala praktično nema otpada, prenosi Klix.ba.

Međutim, posebnu pažnji privlači jedan deo automobila, a to je specijalni filter koji "zarobljava" CO2 dok se vozilo kreće. Tim tvrdi da automobil može da prikupi do 2 kg CO2 na svakih 20.000 kilometara. Studenti priznaju da to nije ogromna količina CO2, jer bi bilo potrebno deset ovakvih automobila da obave posao jednog drveta. Ipak, ako bi se filter koristio masovno, uticaj bi bio značajan. Sada tim studenata želi da patentira svoj filter.

Ovi filteri bi u budućnosti mogli lako da se "prazne" na stanicama za punjenje baterija električnih automobila. Za sada se filter puni veoma brzo te mora da se prazni svakih 320 kilometara, ali tim traži pomoć automobilske industrije da bi pomogla u ostvarenju cilja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    21. septembar 2022 | 17:03

    Kakva glupost! Da svaki čas prazniš filter? Plus 20 puta manje efikasan od jednog drveta? Klimatske promene su teška prevara. Ne treba nama auto od reciklirane plastike, već treba da se plastika izbaci kao ambalaža.

  • Ja

    22. septembar 2022 | 19:56

    CO2 uopste nije tako opasan! Preforsirana prica.

  • Roki

    23. septembar 2022 | 09:52

    Elektricni varas se oci moras dobro otvorit , nisu svi kao ti da gledaju sirom zatorenih ociju te sljepo zastupaju stav koji ne stoji ni na zemlji ni na nebu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA