≫ 

Da li poznajete svoj automobil? Ovi simboli na instrumentalnoj tabli najčešće zbunjuju vozače

Vlasnici električnih i hibridnih modela imaju još više problema sa razumevanjem simbola

  • 1

Da li ste sigurni u svoje znanje simbola i lampica na instrument tabli automobila? Istraživanje koje je sproveo portal confused.com, pokazalo je da je najprepoznatljivija ikona na instrumentalnoj tabli "znak za nizak nivo goriva", koju je prepoznalo čak 91 odsto ispitanika.

Ali da li znate koju ikonicu vozači najmanje poznaju?

Električni automobili nas potpuno zbunjuju

Na primer, ikonicu za ABS sistem prepoznalo je svega 35 odsto ispitanika, dok je taj procenat samo 32 odsto, kada je reč o prepoznavanju simbola za nizak pritisak u gumama prenosi Večernji list.

Indikator vazdušnog jastuka prepoznalo je 29 odsto ispitanika.

Još su gori rezultati kod električnih i hibridnih vozila, koji imaju još više specifičnih simbola.

Na primer, najviše ispitanika, odnosno 80 odsto, je imalo problem sa simbolom "električnog kvara" - koji upozorava na grešku u bateriji, motoru ili napajanja.

Četiri od pet vozača u EU (77 odsto), "kontrolna lampica za automatsko klizanje", koja dopušta hibridnim vozilima da zadrže svoju brzinu, drugi je najčešće pogrešno shvaćen simbol na kontrolnoj tabli.

Takođe, ispitanike je zbunio i EV mode, lampica koja se pali kad se u automobilu uključi potpuno električni način rada, a odmah iza njih nalazi se oznaka ograničenja snage motora koja se prikazuje simbolom kornjače.

Video: Da li je ovo pljačka ili neiskusan vozač? Auto se zakucao u zlataru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OnDE

    24. septembar 2022 | 21:02

    Vazno da moj komsija platio 15000e baterije na E klasi mercedu starom deset godina (hibrid -dizel) ,mogao da kupi drugi auto

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA