≫ 

Ručni menjač je ugrožena vrsta, automatici polako preuzimaju tržište

Samostalno menjanje brzina više nije popularno u vožnji, a kvalitet i komfor koji nude automatici očigledno su najvažniji kupcima

  • 30
Menjač, menjanje brzina u automobilu

Foto: Shutterstock

O tome da su ručni menjači sve manje prisutni na tržištu pisali smo u nekoliko navrata. Ali nije loše podsetiti se kako tržište diše. Neki modeli, poput BMW-ove Serije 3, više ni ne nude ručne menjače, neki proizvođači, poput Mercedes-Benza, ograničili su ih samo na početne, najmanje modele, poput A klase.

Samostalno menjanje brzina više nije popularno u vožnji, a kvalitet i komfor koji nude automatici očigledno su najvažniji kupcima, navodi Revija HAK.

Pogledajmo kakva je situacija na najznačajnijem evropskom tržištu.

Vozači u Nemačkoj sve više voze automobile s automatskim menjačima. Prema Deutsche Automobil Treuhandu (DAT), dve trećine (66,4 posto) novih vozila prodatih ove godine opremljeno je automatskim menjačem. Za poređenje, 2000. godine tek petina automobila (19,6 posto) bila je opremljena ručnim menjačem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA