≫ 

Prvo je odleteo u svemir pa tek posle naučio da vozi, a sada prodaju njegov najvredniji automobil

Luksuzni automobil, proizveden u samo 12 primeraka, bio je prevozno sredstvo kojim je prvi čovek u svemiru, posle svog istorijskog leta, od kosmodroma stigao do Kremlja

  • 1

Prva posleratna sovjetska limuzina ZIL-111, i to njena retka kabriolet verzija ZIL-111V, naći će se na aukciji retkih automobila, koja će se održati u Moskvi 15. februara.

Luksuzni automobil, proizveden u samo 12 primeraka, bio je prevozno sredstvo kojim je prvi kosmonaut na svetu Jurij Gagarin, posle svog istorijskog leta u svemir, od kosmodroma stigao do Kremlja.

Printscreen: Tvitter/@AUTOLOGACH

Ne želeći da dovedu u zabludu učesnike aukcije predstavnici aukcijske kuće su saopštili da, iako je automobil prozvan Gagarinovim, slavni kosmonaut je limuzinu koristio samo jedanput, i to upravo po povratku na Zemlju 14. aprila 1961. godine.

Međutim, upravo to može da automobilu da posebnu vrednost, koji ljubitelji i kolekcionari raritetnih modela znaju da cene.

Inače, zanimljiva je činjenica da, iako je bio veliki ljubitelj automobila i tokom svog kratkog života (poginuo je 1968. u 35. godini) vozio nekoliko različitih modela, Gagarin dugo nije imao vozačku dozvolu.

Tako je, kao vojni pilot, prvo dobio letačku dozvolu, potom leteo u svemir, da bi dozvolu za upravljanje automobilom dobio tek nakon istorijskog leta koji ga je proslavio.

Pogledajte koje je sve automobile Jurij Gagarin vozio.

(Telegraf.rs/M.B.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ĐoLe

    25. januar 2020 | 16:05

    I posle se jave oni "dežurni" da kažu da Rusi ne umeju ni šraf da naprave. A ovo čudo je još 1960. imalo automatski menjač. Plus, čini mi se da je dobilo nagradu za tehničko rešenje tih godina na sajmu u Briselu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA