≫ 

Yugo - naša legenda na četiri točka ili mali auto koji je postao velika svetska sprdnja

Jedan prototip poklonjen je Titu, koji se u njemu nije vozio - za razliku od većine Jugoslovena...

  • 31

Proizvodnja "jugića" počela je jedan dan pre 29. novembra i Dana republike, pre tačno četiri decenije, 1980. godine. To je trebalo da bude ostvarenje jugoslovenskog automobilskog sna - moderan auto za kraj 20. veka. Ostvario je i svoj "američki san", i to sa vetrom u najatraktivnojoj - kabriolet verziji.

Raspad Jugoslavije ostavlja Yuga bez velikog tržišta i brojnih delova proizvođenih u bivšim republikama. On, međutim, nastavlja da "gura dalje" još skoro pune dve decenije.

Realnost Yuga bilo je jednostavno održavanje, jeftini delovi i registracija, ali i teško paljenje zimi, otključavanje sitnim novcem, ne tako retki kvarovi i titula jednog od najgorih automobila na svetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Budak

    3. jul 2020 | 18:34

    A jos nema plivajuci zamajac. Pa kud ces bolji auto

  • Giks

    3. jul 2020 | 19:00

    Neke zemlje nisu imale ni to. Jugo kakav god da je bio završavao je velike poslove. Gradski autic, a išlo se i u Grčku na more. Za nas standard tada bio je odličan.

  • 🔴🔵⚪

    3. jul 2020 | 18:08

    Prelepo detinjstvo sam proveo u našoj legendi! Gepek je mali ali je čuvena korpa na krovu rešavala sve naše probleme za odlazak na more! Žao mi je što je jugić više ne proizvodi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA