≫ 

Kako se američki "dizelaši" obračunavaju sa vozačima električnih automobila?

Ljubitelji pikapova, velikih dizel motora i njihovih oktanskih isparenja smislili su i način na koji pokazuju svoj odnos prema Teslama i ostalim "električarima"...

  • 3
Auspuh, Dim, Izduvni gasovi, Pikap Printscreen: YouTube/samspace81

Kako su električni automobili počeli da postaju sve popularniji, ali još uvek skupi i nedostupni velikoj većini ljudi, to se prema njima pojavio i otpor.

Na severu američkog kontinetna taj otpor se, izgleda, najviše "zapatio" među ljudima sa sela i iz manjih gradova, ljubiteljima "tradicionalnog načina života", koji se u Americi ne može zamisliti bez pikap kamionta. Oni su čak, na neki način, i simbol takvog načina života.

Ljubitelji velikih dizel motora i njihovih oktanskih isparenja smislili su i način na koji pokazuju svoj odnos prema "električarima". On izgleda tako što kada god se neki pikap nađe ispred automobila na struju, vozač kamioneta da gas "do daske" kako bi (najčešće) Tesla ili neki drugi elektirčni model završio u gustom oblaku crnog dima, kao u ovom snimku iz Edmondtona, u kanadskoj provinciji Alberta.

Ovaj "običaj" se na engleskom jeziku zove "rolling coal" (bukvalan prevod - kotrljajući ugalj), i nastao je iz istoimenog načina modifikovanja velikih dizel motora kako bi izduvni sistem mogao da izbacuje veće količine dima iz auspuha.

Modifikovanjem motora povećava se unos količine goriva koja u njega ulazi, pa je samim time i sagorevanje intenzivnije, a količina izduvnih gasova veća. Da bi se postigao još upečatljiviji efekat izbacivanja veće količine dima, vlasnici vozila imaju običaj i da uklanjaju filtere za prečišćavanje izduvnih gasova.

Pobornici "kotrljajući ugalja" često svoj hobi koriste i kao vid protesta protiv uvođenja sve restriktivnijih ekoloških zakona, ali i, kao u ovom slučaju, električnih automobila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA