≫ 

"Fićin ćale" sa 300 "konja" je pravi mali monstrum pod čijim se točkovima bukvalno topi asfalt

Jedan je od najedinstvenijih automobila sa centralnim motorom na svetu pokreću dva motora preuzeta iz jednog od najbržih motocikala na svetu...

  • 2
fićin ćale, fiat 500 Printscreen: YouTube/HillClimb Monsters

Stari Fiat 500, preteča našeg "fiće" se, kao i njegov "potomak", osim u Italiji proizvodio u više zemalja širom sveta. Jedna od njih je i Austrija, gde je poznata fabrika Puch u svojim pogonima u Gracu proizvodila Puch 500.

Mali Puch je mnogo godina kasnije, u današnje vreme, poslužio kao osnova za jednu prilično radikalnu trasformaciju, za koju je zaslužan nekadašnji austrijski sportski vozač Georg Paher. Od malog "fićinog" pretka, Paher je napravio pravog "monstruma" sa 300 konjskih snaga i obrtnim momentom od 11.000 obrtaja u minutu.

Za takav učinak zaslužan je jedinstveni V8 motor nastao spajanjem dve glave motora dva linijska četvorocilindraša preuzeta iz Suzukija Hayabusa, jednog od najbržih serijski proizvedenih motocikala ikada.

Ova sasvim neobična kreacija na četiri točka nosi ime Puch TR5, i jedan je od najedinstvenijih automobila sa centralno postavljenim motorom na svetu. Delo pokojnog Pahera se stalno usavršava i danas je u vlasništvu Bernarda Vilhelma, koji isto tako tretira.

Njime se takmiči na austrijskim trkama na brdskim usponima (međunarodno poznatim kao Hillclimb Racing). Ovde možete videti snimak iz 2019. godine, brzinskog ispita uz uspon u blizini mesta Sveta Agata, na severu Austrije. Snimku trke prethodi testiranje automobila na dinamometru.

Sve u svemu, od nekadašenjeg malog italijasnog "topolina" stvorena je impresivna adrenalinska kreacija na četiri točka, koja sigurno izgleda i zvuči isto onako kako "jede asfalt" do vrha uspona...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Otto

    13. januar 2021 | 21:54

    Velicanstveni zvuk, kojeg vole cuti svi zaljubljenici u prave masine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA