≫ 

Od stare 128-ice Argentinci napravili moćni hot rod oldtajmer koga se ni Maradona ne bi postideo

Može da stane "točak uz točak" sa mnogo poznatijim oldtajmerima i da ih za samo par sekundi ostavi u prašini...

  • 0
FIat 128 oldtajmer Printscreen: Facebook/@fiat128oficial

Fiat 128 je jedan do kultnih automobila, možda ne toliko kod nas, gde je njegov "mlađi brat" sa brojem 101 bio mnogo popularniji jer je uvek bio smatran više "našim", koliko u drugim delovima sveta.

Evropski automobil godine za 1970. uživao je veliku popularnosti u Argentini, Egiptu i Španiji, gde se osim Italije u Jugoslavije još proizvodio, kao i u Maroku, Kolumbiji, Južnoj Africi, Šri Lanki i donekle Poljskoj, gde se samo sklapao.

Popularnost "128-ce" u Argentini bila je tolika da se čak i "božja ruka" velikog fudbalskog maga Dijega Maradone prvi put spustila na volan jednog belog Fiat Europa 128 CLS, koji je prošlog leta pronađen u jednom kokošinjcu nekih 200 kilometara od Buenos Ajresa.

Kao i svugde u svetu, tako i u Argentini, mladi vozači, kao i brojni ljubitelji automobila kojima nisu dostupne skupe i luksuzne sportske mašine, najčešće svoju ljubav prema četvorotočkašima ispoljavaju sređivanjem, restauracijom i "budženjem" onih modela kojih ima najviše i kod kojih je bavljenje takvim hobijem najpristupačnije.

A tada mogu da nastanu fenomenale retro kreacije, koje mogu da stanu "točak uz točak" sa mnogo poznatijim oldtajmerima, kao što je ova retro 128-ica iz videa iznad, čijem šmekerskom šarmu sa početka sedamdesetih ni veliki Dijego sigurno ne bi odoleo.

A kada se stisne gas - poleti k'o metak!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA