Kako poboljšati nišanjenje u igri Counter Strike

Da biste postali maher i unapredili svoja već postojeća znanja, za vas smo priredili kratak osvrt na to kako da poboljšate nišanjenje u Counter Strike-u.

  • 1
counter-strike2 Foto: CS:GO/ Valve

Counter-Strike je nastao 2000. godine kao mod igre Half-Life kompanije Valve i ubrzo postao jedna od najpoznatijih i najpopularnijih igara na svetu. Poslednja verzija, CS:GO, izašla je još pre osam godina, ali to je nije sprečilo da zadrži svoju popularnost i bude ubedljivo prva na Steam-u!

Iako je globalna pandemija korona virusa sigurno uticala na broj igrača, CS:GO već neko vreme doživljava rast popularnosti. Tako je početkom februara ove godine oborio rekord od 850.000 igrača koji je postavljen 2016. godine. Da li je u pitanju korona ili činjenica da su se mnogi pridružili i počeli da igraju ovu igru jer je postala besplatna, ne znamo! Ono što znamo jeste da CS.GO igru popularizuju i vraćanja određenih mapa u igru, osveženje dizajna postojećih mapa, kao i velikih broj turnira, koji se konstantno održavaju.

Da biste postali maher i unapredili svoja već postojeća znanja i strategije, za vas smo priredili kratak osvrt na to kako da poboljšate nišanjenje u Counter Strike-u.

Najbitnija veština - pucanje!

Kada je u pitanju pucanje, postoje tri različite vrste koje bi trebalo da savladate. Prva stvar o kojoj ćemo pričati je “tapovanje” (tapping). Zasniva se na tome da vam nišan uvek bude na mestu kako biste mogli iz samo jednog metka da ubijete vašeg protivnika pogotkom u glavu. Istina je da ovo zvuči lako ali kada protivnik ima dobro kretanje, ovaj posao se znatno otežava.

Druga stvar kod pucanja koju bi trebalo da znate je “brsting” (bursting). Ovo je verovatno najlakši vid pucanja kome pribegava većina igrača. Potrebno je ispaliti onoliko metaka koliko je dovoljno da se ubije protivnik! Bitno je i da svaki završi u telu protivnika!

Poslednja ali ne i najmanje bitna stvar je “spray” (spraying). Spray je definitivno nešto što zahteva dosta prakse da bi se pucanje dovelo do savršenstva i sa njim se muče i dosta iskusni igrači. Stvar je u tome što morate znati da iskontrolišete ceo šaržer metaka kako bi neki pogodio makar približnu tačku! Kada ovo savladate, vrlo lako ćete eliminisati više igrača bez prekida pucanja, što će vam uštedeti vreme koje je u ovakvim situacijama presudno!

Osetljivost miša

Pronalaženje savršene osetljivosti za vas nije neobavezno u igri poput CS:GO, čak je i više nego poželjno. Čak i razlika u osetljivosti od 0,1 može biti razlika u pobedi ili gubitku meča. Čak iako igrate Counter Strike 1000 sati, a ne odvojite vreme da pronađete idealnu osetljivost miša, desiće se da “zaglavite” negde i tada pomaka u igri nema. A šta je zapravo cilj? Pa napredovati i pobeđivati, naravno.

Očigledno je da svako treba da prilagodi osetljivost kako njemu odgovara, i da prave cifre za dpi i sensitivity ne postoje, ali dok prilagođavate sebi, imajte dve stvari na umu. Prva je da ne želite da dižete miša previše dok se krećete. Ako morate stalno da ga dižete i pomerate u vazduhu, osetljivost vam je premala.

Druga stvar je da precizno pogađate u glavu i imate „mikro-prilagođavanje“  – dok se vaš protivnik kreće, pomerajte miš dovoljno precizno i pratite njegovu glavu. Ako vam ovo ne ide na srednjoj udaljenosti i daljini, verovatno vam je osetljivost previsoka.

Pronalaženje prave osetljivosti je zaista jednostavno, imate bezbroj vodiča na internetu, samo se potrudite da izdvojite potrebno vreme kako biste ih analizirali, a trud će vam se svakako isplatiti.

counter-strike-g2 Foto: Valve/CS:GO

Vežbanje

Uspeli ste da pronađete osetljivost iz snova? Sledeći korak je da je isprobate na delu!  Counter je igra koja zahteva i neku vrstu zagrejanosti pre igre. Vaši refleksi i vaša koncentracija nisu na istom nivou kada tek sednete za kompjuter i upalite igru, i nakon što ste proveli pola sata vežbajući protiv botova.

Najbolje mape za vežbu su Aim_Botz, gde uz brda funkcija vežbate čisto pucanje i svoje ciljanje.

Ono što je bitno jeste da postavite sebi cilj! Odredite koliko ćete ubistva izvesti u roku od jednog minuta, na primer! Ne zaustavljajte se dok ne postignete zacrtano! Iako će vam u početku trebati sati, ova vežba će vam dugoročno doneti i više nego oštro oko i ruku!

Jednom kada odigrate dovoljno partija Counter Strike-a, ubeđeni smo da više nećete držati pogled na nišanu. Vaše oko će se toliko izoštriti, da čim ugledate neprijatelja, vaš metak će automatski krenuti ka njemu! Najbolji primer uspešnosti ove vežbe je igrač koji je uspeo da izvede 100 ubistava za 31 sekundu! E to je cilj kojem morate težiti!

Deathmatch

Ako uzmemo u obzir da ste pronašli svoju osetljivost i dovoljno i predano vežbali, reći ćemo vam da sada stižete do režima koji se sastoji od desetominutne partije sa slučajnim odabranim protivnicima. Igrači moraju da dobiju najviše bodova od ubistva.

Pucanje u pokretne protivnike je potpuno drugačije iskustvo od pucanja na botove. Kada krenete na “skidanje” neprijatelja, prvo se usredsredite na jednostavno tapovanje neprijatelja koji je pred vama. Prvih deset minuta nemojte koristiti spraying, čak ni ako je neprijatelj tačno ispred vas.

Sledećih deset minuta rokajte samo spraying. Bez obzira na to koliko je vaš neprijatelj daleko, koristite samo ovu vrstu pucanja! Cilj je vežba, ne zaboravite!

Na kraju, u trećoj sesiji, napravite kombinaciju svih vrsta pucanja! Eliminišite neprijatelje baš kao što biste to uradili i u takmičarskom duelu! I sami ćete biti iznenađeni koliko se vaše umeće poboljšalo u poslednjih nekoliko sati koje ste posvetili Counter Strike-u.

Dobra oprema je sve

I sami ste svesni toga da je neophodno imati dobru i odgovarajuću opremu ukoliko želite da pređete određeni nivo u igri. Uložite u dobar igrački miš, dobro podlogu za njega i dobru tastaturu!

Osim opreme, uverite se da su podešavanja miša u igri dobra. Što je najvažnije, uverite se da je vaša komanda m_rawinput postavljena na 1 kako biste onemogućili neplanirano ubrzanje miša koje uglavnom nije poželjno.

Jasni ciljevi

Sada kada ste usavršili svoje mehaničke veštine, preostaje vam da jasno postavite ciljeve i da budete otvoreni i za pobede ali i za poraze!

Imajte na umu da se u CS:GO ne mogu dobiti svi dueli, bez obzira na to koliko ste dobri. Tokom igranja Counter Strike-a, shvatićete da uvek morate da budete jedan korak ispred neprijatelja.

Pokušajte da proučite različite mape kako biste stekli jasnu predstavu o povoljnim pozicijama koje možete iskoristiti kako biste imali prednost u duelima! Te sitnice, bez kojih ne možete biti uspešni u igranju igre, kao i vaše precizno nišanjenje, biće dovoljni da vaš neprijatelj neće imati vremena da shvati šta ga je zapravo snašlo!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiwi

    30. oktobar 2020 | 16:30

    Dzaba sve to kada je igra prepuna cheatera. Od kada su je stavili na F2P listu, sve je postalo gore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA