≫ 

Sve se vrti oko novca: Ko više zarađuje - tradicionalni sportisti ili esportisti?

Koliki su nagradni fondovi najvećih esports turnira?

  • 0
Liga Sampiona, FK Bajern Minhen, FK Pariz Sent Zermen Foto: Tanjug/AP

Razvoj Esporta

Esports je tek protekle dve decenije počeo da se razvija kao industrija. Od onlajn takmičenja i malih LAN turnira sa praktično nepostojećim nagradnim fondovima, do milionskih manifestacija u masivnim arenama sa hiljadama navijača. Sa boljom promocijom i velikim ulaganjima internacionalnih kompanija, esports je polako postao ozbiljan biznis, potpuno nova grana industrije i konkurent tradicionalnom sportu.

Iako je napredak esports industrije proteklih nekoliko godina zaista impresivan, još uvek nije izjednačen sa tradicionalnim sportom, kako u pogledu mentaliteta zajednice, tako i u pogledu nagradnih fondova turnira i liga. Da li ste se ikada zapitali kolika je ova razlika? Hajde da uporedimo zarade esportista i tradicionalnih sportista.

Esports

Dota 2

Ako gledamo čitavu esports scenu, Dota 2 ima ubedljivo najveći nagradni fond. Najveći međunarodni esports turnir, The International, svake godine obara sopstveni rekord u nagradnom fondu. Ovo je omogućila posvećena Dota 2 zajednica, i to kupovinom godišnje Battle Pass pretplate. Ovogodišnji The International šampionat, koji će se održati u Avicii Areni u Stokholmu u periodu od 5. do 15. avgusta, je dostigao nagradni fond od neverovatnih 40 miliona dolara.

dota2-ti10-nagradni-fond Foto: Valve

Fortnite

Fortnite Battle Royale je imao najveću isplatu na Fortnite World Cup Finals 2019 manifestaciji, sa nagradnim fondom od 15 miliona dolara. Fortnite je pored Dote 2 jedini esport koji je prebacio cifru od 10 miliona dolara u pogledu nagradnog fonda, pa je ovaj turnir izuzetno značajan. Ovo je bio poslednji internacionalni Fortnite LAN turnir pre početka COVID-19 pandemije.

League of Legends

Najveći nagradni fond u istoriji League of Legends turnira je bio na 2018 LoL Worlds Šampionatu i iznosio je 6,4 miliona dolara, što je daleko manja svota u poređenju sa The International 10.

Counter-Strike: Global Offensive

Najprofitabilnije CS:GO takmičenje bilo je na WESG 2016 turniru, gde su se najbolji igrači takmičili za novčanu nagradu od 1,5 miliona dolara. Ovo je opet zanemarljiva cifra u odnosu na TI10, doduše CS:GO ovo nadoknađuje drugačijom esports strukturom, sa daleko češćim turnirima na godišnjem nivou.

VALORANT

VALORANT je nedavno održao svoj prvi internacionalni LAN turnir, VALORANT Champions Tour 2021: Reykjavík, sa nagradnim fondom od 600,000 dolara. Kao veoma mlad esport, VALORANT ima ogroman potencijal, i sigurni smo da njegove profesionalne igrače čeka svetla budućnost.

Apex Legends

ApexLegends Preseason Invitational i TwitchCon 2019: Apex Legends turniri trenutno drže rekord najvrednijih Apex Legends takmičenja sa nagradnim fondom od 500,000 dolara. Iako nam ova cifra deluje premalo u odnosu na druge naslove na ovoj listi, treba imati na umu da je Apex Legends veoma mlad esport, u poređenju sa igrom kao što je Dota 2, koja je stupila na esports scenu pre više od 10 godina.

PUBG Mobile

Peacekeeper Elite League 2020 Season 3 turnir je imao nagradni fond od 2,6 miliona dolara, što PUBG Mobile čini najuspešnijim mobilnim esportom. Njegov najveći konkurent je mobilni naslov Free Fire.

Free Fire

Free Fire je imao najveći nagradni fond na nedavnom Free Fire World Series 2021 turniru u Singapuru, gde su se igrači borili za svotu od 2 miliona dolara. Ovo je jedan od najvećih nagradnih fondova u svetu mobilnih esportova.

Mobile Legends: Bang Bang

Ova mobilna MOBA je trenutno najveći konkurent Riot-ovom League of Legends: Wild Rift. Mobile Legends je najveći nagradni fond predstavio na M2 World Championship 2021 turniru, gde je iznosio 297,000 dolara.

Tradicionalni sport

Iako nam njegov nagradni fond deluje nezamislivo, The International opet ne može da se meri sa nekim tradicionalnim sportovima. Iako lako možemo uporediti mentalitet sportista i esportista, strukture ove dve industrije su dosta drugačije. Od njegovog istorijskog značaja i medijskog pokrića do veze sa internacionalnim sponzorima, jasno je da je tradicionalni sport daleko profitabilniji, barem za sada.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Fudbal

Kao najpopularniji sport na svetu, ne iznenađuje nas da je fudbal na prvom mestu kada je nagradni fond jednog takmičenja u pitanju. Rekorder je UEFA Liga šampiona 2019/20 sa nagradnim fondom od nezamislivih 4,27 milijarde dolara, što ga čini najprofitabilnijim takmičenjem u istoriji sporta. Šampionsku titulu odnela je nemačka ekipa Bajern Minhen.

Formula 1

Nagradni fond F1 2021 procenjuje se na 800 miliona dolara, što ga stavlja na drugo mesto, odmah iza UEFA Lige šampiona. Smatra se da će ova cifra samo porasti u narednim godinama.

Tenis

Najprofitabilniji teniski turnir bio je Australian Open 2019. godine, sa nagradnim fondom od 62 miliona dolara. Šampion muškog singla bio je Novak Đoković, a ženskog Naomi Osaka.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA