Electronic Arts mora da plati milijardu dolara Fifi ako žele da koriste ime organizacije

Electronic Arts je prošle nedelje nagovestio da razmatraju potencijalno rebrendiranje popularne simulacije fudbala, a izgleda da je Fifa glavni krivac zašto se kompanija odlučila na ovakav potez.

  • 0
fifa22-mbape

Foto: EA Sports

Prema izveštajima glavni razlog zašto će jedna od najpopularnijih sportskih igara promeniti ime je zahtev Fife da se isplati milijardu dolara svake četvrte godine za njihove licence. Novi ugovor bi navodno sadržao i ograničenja vezana za monetizaciju igre nakon početne prodaje. Kako za sada stoje stvari, najverovatnije ćemo videti promenu imena nakon Fifa Svetskog prvenstva u Kataru. Time bi se okončao trenutni desetogodišnji ugovor i EA bi trebao da izgubi prava na brendove koje kontroliše Fifa, što uključuje i sam naziv franšize.

Ako ovaj dogovor oko licenci zaista propadne, studio će i dalje moći da koristi izgled igrača, njihova imena, zvanične stadijume, imena timova i druge licence koje je dogovorio sa drugim kompanijama poput FIFPRO i sa globalnim predstavnicima profesionalnih fudbalera. Electronic Arts sarađuje sa Fifom još od 1993. godine, a od 1997. godine Fifa je postala godišnja franšiza.

Konami je već rebrendirao svoju fudbalsku simulaciju, a EA je ovog meseca u Evropi trejdmarkovao ime EA Sport FC. Ne bi bilo preterano iznenađenje da se kompletira ovo rebrendiranje, pogotovo jer kompanija planira da sledeće godine izbaci EA Sports Collage Football i EA Sports PGA Tour. Ovo će objediniti sve sportske discipline pod jednim imenom i omogućiti EA-u da odustane od korišćenja brendova koji nisu pod njihovom kontrolom.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA