Gejming terminologija: Drugi Deo

Tu smo da vas upoznamo sa nekim od najpoznatijih izraza u gejmingu.

  • 0
Gejming, esport, igranje igrica

Foto: Shutterstock

Video igre su fenomen koji je proteklih par decenija ostvario neverovatnu popularnost i praktično postao svakodnevica. Ako ipak niste upoznati sa svetom gejminga i njegovom specifičnom terminologijom, ili ako vam engleski jezik nije jača strana, tu smo da vam pomognemo i objasnimo neke od najčešćih izraza.

Već smo se pozabavili Dota 2 terminologijom, ali danas ćemo se osvrnuti na nešto opštije gejming izraze.

AAA igre

 

Igre sa veoma visokim budžetom koje razvijaju velike kompanije. Od ovih naslova se obično očekuje vrlo uspešna prodaja i ogroman profit.

AFK

 

Skraćeno od ''away from keyboard''. Obično je izraz koji se koristi u četu multiplejer igre i označava igrača koji trenutno nije pored računara.

Aimbot

 

Cheat softver koji se koristi u pucačkim igrama. Aimbot (aim - eng. nišan) nišani za vas i omogućava vam da praktično nikada ne promašite protivnike.

AOE

 

Skraćeno od ''area of effect'' (eng. oblast ili radijus pod efektom). Ovaj izraz uglavnom opisuje radijus dejstva magije ili napada.

Battle Pass

 

Tip pretplate koji nagrađuje igrače za njihov napredak u određenoj igri.

Bot

 

Skraćeno od ''robot''. Označava karaktera koga kontroliše sama igra.

wow-shadowlands-wp1

Foto: Blizzard Entertainment

Buff

 

Izraz sa dvojnim značenjem koji se uglavnom odnosi na neku vrstu ojačanja:

  1. Efekat magije koji ojačava statistike vašeg lika. Suprotan efekat se naziva ''debuff''.
  2.  

  3. Promena u balansu igre koja ojačava nekog lika, sposobnost, item ili taktiku.
  4.  

 

Cheat

 

Zabranjeni softver koji igračima daje nepravednu prednost u video igrama. Svaki cheating (eng. varanje) softver odgovara različitoj igri.

Camping

 

(eng. kampovanje) Kontroverzna strategija pomoću koje igrači duže vreme borave na jednoj poziciji i prave zasedu drugim igračima.

Cooldown

 

Minimalni vremenski period koji mora da istekne kako bi igrač ponovo mogao da iskoristi specifičnu sposobnost. Ako neka magija ima cooldown od 5 sekundi, ili skraćeno ''CD'', to znači da po njenom korišćenju mora da prođe 5 sekundi kako bi ponovo postala dostupna za upotrebu.

Crowd-control

 

Skraćeno CC, crowd-control označava sposobnost koja se fokusira na kontrolu neprijatelja i koja sprečava određene akcije, obično kretanje.

DLC

 

Skraćenica od ''downloadable content'' koja označava dodatni sadržaj za već izdatu igru koji se preuzima onlajn.

DPS

 

Skraćeno od ''damage per second'' (eng. šteta po sekundi). U pitanju je jedinica koja meri nanetu štetu u jedinici vremena, ali se često koristi prosto kao opis ofanzivne moći specifičnog karaktera.

dota2-viper2

Foto: Valve/Dota2

DoT

 

Skraćeno od ''damage over time'' (eng. šteta tokom vremena). Označava efekat koji nanosi štetu igračima tokom dužeg vremenskog perioda. Uglavnom se odnosi na efekte otrova ili vatre.

Debuff

 

Efekat magije koji oslabljuje statistike nekog karaktera.

Dungeon Crawl

 

Žanr video igara koji je baziran na istraživanju tamnica i sličnih podzemnih oblasti, ubijanju čudovišta i sakupljanju itema.

Easter Egg

 

(eng. uskršnje jaje) Ovaj izraz označava nekakvu skrivenu poruku, referencu ili unutrašnju šalu. Ove tajne je uglavnom vrlo teško pronaći i obično nemaju nikakav uticaj na glavnu priču igre.

EXP

 

Alternativno XP, jeste skraćenica od termina ''expirience points'' (eng. iskustvo). Ovaj izraz je prisutan u igrama u kojima je napredak karaktera objašnjen konceptom levela (eng. nivo), i predstavlja brojčanu vrednost koja označava napredak vašeg karaktera do sledećeg levela.

Engine

 

(eng. mašina, motor). Specifični softver koji predstavlja srž funkcija svake video igre. Definiše njenu grafiku, fiziku, itd.

FPS

 

Izraz koji ima dva relevantna značenja:

  1. Kao žanr - ''first person shooter'' (eng. pucačina iz prvog lica). Igre u kojima se pomoću pušaka, pištolja i sličnih oružja borite protiv neprijatelja. Perspektiva iz prvog lica je obavezna.
  2.  

  3. Kao mera performansi vašeg računara - ''frames per second''. Označava koliko ''slika po sekundi'' je vaš računar sposoban da proizvede. Više FPS vrednosti su znak jakog kompjutera.
  4.  

 

starcraft-rem-1

Foto: Blizzard Entertainment

Farming

 

Ponavljanje specifične akcije, borbe ili zadatka u službi dodatnog novca (golda), ili duplikata specifičnog itema.

Fog of War

 

Izraz prisutan u strategijama koji označava ''fog'' (eng. magla) koji prekriva nepoznate oblasti mape u kojima su neprijatelji nevidljivi.

F2P

 

Skraćeno od ''free to play'' (eng. besplatno za igru) i označava igru koja je besplatna.

Flaming

 

Izraz koji se odnosi isključivo na multiplejer igre i koji označava vređanje drugih igrača.

GG

 

Skraćeno od ''good game''. Ovaj termin se obično koristi na kraju meča multiplejer igre i praktično je ekvivalent rukovanju sportista na kraju utakmice. Sličan izraz sa sličnom funkcijom, GL HF (''good luck, have fun''), se koristi na početku meča.

Dopunjeni izraz, GG EZ (''good game, easy''), se takođe koristi na kraju meča, ali ima isključivo negativnu konotaciju.

Glitch

 

Takođe poznat kao bug, ovaj termin označava ''kvar'' u igri, koji prouzrokuje neke vrlo bizarne pojave.

Griefer/Griefing

 

Igrači u multiplejer igrama koji na neki način namerno negativno utiču na meč, obično komunikacijom i sopstvenim akcijama.

counter-strike-csgo-2

Foto: Valve/Counter Strike:Global Offensive

Headshot

 

(eng. pogodak u glavu) Napad koji nanosi dodatnu (obično fatalnu) štetu.

HP

 

''Hit points'', ili alternativno ''health'' (eng. zdravlje), je numerička vrednost koja pokazuje koliko štete neki karakter može da primi pre nego što izgubi život.

HUD

 

Skraćeno od ''heads-up display'', i označava grafičke elemente igri koji konstantno prikazuju parametre kao što su HP, mana, novac, EXP, mapu, itd.

Indie

 

Skraćeno od ''independant'' (eng. samostalno). Uslovno rečeno se odnosi na igru koju razvija jedna osoba ili mali studio, najčešće bez ikakve finansijske i marketinške podrške izdavača i drugih kompanija.

Imba

 

Skraćeno od ''imbalanced'' (eng. nebalansirano). Obično označava karaktera, magiju, item ili neki drugi parametar koji je previše jak ili neizbalansiran u odnosu na ostatak igre.

Item

 

(eng. predmet) Veoma širok pojam koji se odnosi na predmete sa najrazličitijim funkcijama.

K/D

 

Odnos broja ubistava i smrti nekog igrača u kompetitivnoj multiplejer igri. Ova vrednost je jednaka količniku broja ubistava i smrti, i obično je dobar pokazatelj veštine nekog igrača. Što je vrednost viša, to je igrač bolji u igri.

fortnite-epic-122

Foto: Epic Games/Fortnite

Vidimo se sledeći put kada ćemo se pozabaviti sa još gejming izraza!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA