Mogu li korejski esportisti da zaobiđu obavezno služenje vojnog roka?

Uključivanje esporta u Azijske Igre 2022. godine dolazi sa jedinstvenom pogodnošću za korejske esports igrače.

  • 0
Obuka, vojnici, gađanje, vojska, Peskovi, Požarevac Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije/jovo Mamula

U Južnoj Koreji svi odrasli muškarci moraju da odsluže vojsku najmanje 18 meseci do 28. godine. Izuzeci se mogu dati iz različitih razloga, a za njih možete se klasifikovati kao „izvanredni sportista“ koji „unapređuje nacionalni prestiž“. S obzirom na to da se titula „izuzetnog sportiste“ računala kao uspeh na međunarodnim sportskim događajima, to bi moglo otvoriti vrata pobednicima Azijskih igara da ne budu primorani da služe u vojsci.

Ranije ove godine političari u Južnoj Koreji razmatrali su mere kako bi regrutaciju učinili manje problematičnom za mlade korejske zvezde. Ovo je proizašlo iz broja poznatih ličnosti koje su došle do godina kada se moraju prijaviti, uključujući T1 legendu Lija ''Faker'' San-hajoka i članove popularnog pop benda BTS. Proširenje je na kraju omogućilo određenim muzičarima da odlože službu do 30. godine, ali to nije obuhvatilo i esport igrače.

Obavezna vojna služba potencijalno je pogubna za takmičarsku karijeru, jer često ume da odvoji igrače u trenutku kada su u vrhuncu svoje esports karijere. Korejski bejzbol igrači nisu morali da idu u vojsku ukoliko su članovi reprezentacije, a neki su upravo iz tog razloga uspeli da neometano treniraju i domognu se najbolje lige na svetu MLB. Čini se da bi pobeda na Azijskim igrama bila idealna prilika za neke igrače.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA