Esportisti su zaradili mnogo manje novca u prošloj godini za razliku od prethodne

Pandemija je zadala mnogo ozbiljniji udarac takmičarima i kompletnoj esports sceni nego što smo mislili.

  • 0
Foto: Business Wire

Prošlogodišnjih 9 najboljih igrača, po zaradi, su ukupno zaradili $3.1 manje od najprofitabilnijeg igrača iz 2019. godine. Samo ova činjenica nam bolje objašnjava koliko prošlogodišnja lista zarada izgleda drugačije od uobičajene. Prema istraživanjima sajta za esports statistiku, šahovski GrandMaster Sven Magnus Karlsen se našao na vrhu prošle godine sa $499,420.

Pored njega, još jedan Grandmaster, Hikaru Nakamura, se našao u najboljih deset igrača po zaradi. Hikaru se našao na osmoj poziciji sa $289,810 a ukupno su se četri Chess 24 igrača našla u top 50 po količini zarade. Iako je klasifikacija šaha i društvenih igara, kao esportsa kontroverzna, nagli rast popularnosti šaha na Twitch platformi ovog leta, neraskidivo je povezao dva sveta.

Prema podatcima, zarada top 50 esports igrača opala je za masnovnih 80% u 2020. godini. Brojke su pale sa  50 miliona dolara na samo prošlogodišnjih 11 miliona. Ukupan nagradni fond 2019. godine iznosio je $240 miliona dok se 2020. prikupilo $92 miliona. Glavni faktor su bila otkazivanja svih velikih takmičenja, kao i smanjenje fondova u različitim takmičenjima koja su se uspela održati.

Zanimljivo je videti koliko je negativnih posledica pandemija donela esportsu, dok su sa druge strane neke kompletno nove discipline doživele visine popularnosti koje do sada nismo videli. Gejming je generalno eksplodirao, što se tiče zarade, ali da li će blaga normalizacija, koja dolazi sa 2021. sezonom, uspeti da vrati profesionalnu scenu na noge?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA