Povrede primoravaju hiljade esportista da okončaju profesionalnu karijeru

Baš kao i u svim sportovima, povrede u esportsu mogu ozbiljno da utiču na profesionalne igrače i njihove karijere.

  • 0
video igrice Foto: Pixabay.com

Početkom godine, profesionalnu Call of Duty scenu napustio je Tomas Paparato zbog povrede palca koja je zahtevala operaciju. Nakon toga igrač nije više mogao da optimalno upotrebljava kontroler, ali povreda nije uticala na njegovo korišćenje miša i tastature. Za mnoge koji nisu dovoljno upoznati sa epsortsom, rani odlazak u penziju Paparata je u najmanju ruku zvučao čudno.

Zar nije previše rano da se dvadesetpetogodišnjak povuče, i zašto je teško sedeti u stolici od nekoliko stotina dolara ceo dan? Kako je popularnost esportsa rasla tako su i profesionalni igrači sve više osetili uticaj esportsa na njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Danas retko ko može da bude uspešan na profesionalnoj sceni dugi niz godina, a da ne zadobije neku vrstu povrede.

Većina ljudi igra igrice da bi se zabavili, ali na profesionalnom nivou, nemilosrdni turniri i treninzi od deset sati dnevno, maksimalno testiraju izdržljivost profesionalnih igrača. U toku jednog meča, igrač može da uradi oko 400 preciznih akcija u samo jednom minutu. Iako se ove akcije uglavnom svode na kliktanje, vremenom mogu definitivno da izazovu ozbiljne povrede.

Najrasporstranjenije komplikacije su teniski lakat i karpalni tunel, ali ovi problemi nisu samo karakteristični za esports. Međutim, dok se u drugim profesijama možete susresati sa ovim problemima nakon nekoliko decenija rada, esports profesionalac već u dvadesetim godinama može da dobije dijagnozu.

Kao što smo pomenuli, esportisti se ne suočavaju samo sa fizičkim problemima. Socijalne mreže mogu biti mač sa dve oštrice. Ponekad scocijalni mediji mogu da pomognu igračima da stvore zajednicu koja ih podržava, ali grupa može i da se okrene protiv njih i vrši pritiske trolovanjem, maltretiranjem i govorom mržnje. Ovo može da odvede igrače u depresiju i unušti im samopouzdanje, jer se ipak radi o mladim ljudima.

Esports vam može doneti mnogo para i uspeha, ali može i da vas košta. Ipak, sve ovo se može izbeći ako znate koje opasnosti vrebaju i ako slušate savete lekara koji kažu da su pauze prilikom igranja veoma bitne. Gejming podrazumeva uglavnom neaktivan život i odatle počinje većina problema. Ako ste mladi esports entuzijasta i želite da se takmičite na internacionalnoj sceni, pokušajte da ste fizički aktivni kada niste ispred kompjutera ili konzole. Uzmite stolicu koja će vam pomoći da držite gornji deo tela u pravilnom položaju i pravite dosta pauza. Neki igrači stoje dok igraju, mada je ovo jedino moguće ako igrate na kontroleru.

Čuvajte sebe i svoje telo, i izvucite pouke iz primera kako bi izbegli da se nešto slično i vama desi.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA