Najpoznatiji esports žanrovi današnjice - Da li ste vi nekada igrali neku od ovih igara?

Upoznajte se sa nekim od najpopularnijih žanrova video igara

  • 0
counter-strike-g2 Foto: Valve/CS:GO

Slično različitim žanrovima filmova, i u svetu video igara ćete pronaći nešto što baš vama odgovara. Bilo da želite napetu akciju koja zahteva neverovatnu preciznost, ili pak da se opustite, ima igara za svakoga.

Slično tradicionalnom sportu, svaki esport predstavlja potpuno drugačiji izazov. Na današnjoj esports sceni dominiraju dva žanra: pucačine iz prvog lica - FPS (eng. first person shooter) i MOBE (eng. multiplayer online battle arenas).

Od ova dva žanra, pucačine su definitivno daleko starije, a moglo bi se reći i značajnije, s obzirom da su postojale od samog početka industrije video igara. Ovaj žanr je tokom godina evoluirao, podelivši se na mnogo različitih podžanrova. Danas je verovatno najpopularniji žanr taktičkih pucačina (eng. tactical shooter), u koji spadaju naslovi kao što su Counter Strike: Global Offensive i Valorant.

valorant-ftw-1 Foto: Riot Games

U ovim igrama možete da zaigrate za dve različite ekipe: jednima je cilj da detoniraju bombu, dok je drugima cilj da ih spreče. Igra je podeljena na runde, a tim sa najviše pobeđenih rundi osvaja čitav meč. Srž gejmpleja je preciznost, taktika i timski rad. Iako zahtevaju dosta vežbe, pucačine su relativno jednostavne za igru.

Zatim prelazimo na MOBE, žanr koji vuče korene iz početka 2000-ih, ali je uspon u popularnosti kao esport doživeo tek početkom 2010. godine. MOBE se igraju potpuno drugačije u odnosu na pucačine. Nije vam potrebna veština pucanja, ali zajedničko im je što su taktika i timski rad od izuzetne važnosti.

Slično FPS igrama, i u MOBAMA snage odmeravaju dve ekipe, sa po 5 igrača. Pre početka meča morate izabrati karaktera, takozvanog heroja, koji ima sopstvene sposobnosti, unikatan stil igre i specifičnu ulogu u ekipi. Da stvar postane komplikovanija, ovih heroja obično ima mnogo, i svaki na raspolaganju ima još više predmeta koje može kupiti i koji mu pomažu u borbi.

lol-league-of-legends-lillia1 Foto: Riot/League of Legends

Krajnji cilj igre je da uništite glavnu zgradu u protivničkoj bazi, ubijajući neprijateljske heroje i zauzimajući specifične teritorije na mapi.

Iako možda zahtevaju manje mehaničke veštine u odnosu na pucačine, MOBE su notorno komplikovane igre, sa milion interakcija i detalja koje morate zapamtiti ako želite da imate uspeha u igri.

Neke od najpoznatijih MOBA svih vremena su League of Legends i Dota 2, i poseduju veoma razvijenu esports scenu. O tome svedoči Dota 2 The International šampionat, koji dostiže i nagradni fond od 40 miliona dolara. Druge poznate MOBE uključuju Heroes of Newerth, Smite i Heroes of the Storm.

Koji je vaš omiljeni žanr video igara?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA