Igre bez starosnih granica - Upoznajte najstariji esports tim na svetu

Ko kaže da se ne možete i dalje zabavljati u penziji?

  • 0

Foto: Matagi Snipers

Grupa starijih igrača se okupila u timu Matagi Snipers, sa sedištem u japanskom gradu Akiti. Ekipa želi da pokaže benefite esportsa za zdravlje starijih, i da pride impresionira unuke. Čak preko dvadeset seniora je bilo zainteresovano da se priključi timu, ali je u timu bilo mesta samo za osam odabranih. Igrači su izabrani na osnovu njihovih sposobnosti, čak iako nisu bili veliki ljubitelji gejminga.

Igrači Matagi Snipers-a imaju od 66 do 73 godine, a članovi komentarišu da im je gejming pomogao da se preventivno bore protiv kognitivnih oštećenja. Multitasking ih drži fokusirane i zahteva da pomeraju ruke i oči, kao i da razgovaraju sa saigračima o strategijama, a sve ovo u određenim dozama koristi starijim igračima. U Japanu se prošle godine otvorila i esports ustanova za starije osobe pod nazivom ISR Esports u gradu Kobe.

Ova interesantna grupa nije prvi esports tim za starije osobe. Silver Snipers-e je još 2017. godine Lenovo sponzorisao, a ekipa je postala poznata po igranju Counter-Strike-a. Svi članovi su imali preko šezdeset godina, a sve veće širenje kruga ljudi koji mogu da se igraju čini esports sve inkluzivnijim.

 

Matagi Snipers-i treniraju tri puta nedeljno i planiraju da počnu sa stimovanjem ovog oktobra. Želja je i da se prijave na turnire, a možda i ugrabe neki trofej. U tradicionalnim sportovima postoje divizije za penzionisane igrače, a zašto se nešto slično ne bi moglo organizovati za profesionalne esportiste, ako igrači žele da se takmiče u ”zrelijim” godinama?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA