• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 navike koje će vam pomoći da smršate kad napunite 40 godina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jednostavni saveti koje je lako sprovesti u delo

  • 1
žena, dijeta, ishrana, zdrava hrana, mršavljenje, višak kilograma Foto: Shutterstock

Do 40. godine života u najvećem broju slučajeva nije teško izgubiti višak kilograma, ali kad se približimo perimenopauzi, i mršavljenje teže ide. Hormonske promene i te kako utiču na brzinu gubljenja masnih naslaga, otežavajući napore da se rešimo viška sa kritičnih zona - stomaka, kukova, butina i nadlaktica.

Osim toga, imamo utisak da nam se svaki pojedeni zalogaj “lepi” čak i kad unosimo manje količine hrane.

To se događa, jer kako starimo tako gubimo mišićnu masu i najčešće postajemo manje fizički aktivne. Kombinacija ova dva faktora ukazuje da nam je potreban manji unos energije da ne bismo dobijale na kilaži. Ukoliko, pak, nastavimo da jedemo kao u dvadesetim i tridesetim godinama života, brojka na vagi neminovno će početi da raste, piše "Newsbeast".

Šta možemo da uradimo da se to ne dogodi?

1. Jedite manje porcije ultraobrađene hrane

Ultraobrađena hrana je svuda oko nas i teško joj je odoleti. Uvek nam je nadohvat ruke i veoma je ukusna, ali i rizična ukoliko pokušavamo da održimo težinu ili da smršamo. U ultraprerađenu hranu spadaju svi specijaliteti iz dostave - od pica, hamburgera i gotovih jela, do grickalica i konditorskih proizvoda koji su nam dostupni i u marketima i na kioscima.

- Najbolji savet za gubitak težine i poboljšanje zdravlja jeste da jedete manje porcije ovakve hrane koja sadrži mnogo skrivenih šećera, masti i kalorija - kaže Liza Jang, nutricionista-dijetetičar.

mek, burger, hamburger Foto: Pixabay

Najbolje bi, naravno, bilo da ultraprerađene namirnice izbacimo iz ishrane, ali i ako njihovu konzumaciju svedemo na minimum, rezultati neće izostati.

2. Jedite redovno

Ovo je navika u ishrani koja se bori protiv pogrešnog shvatanja da je unos malih količina namirnica najbolji način da izgubimo višak kilograma.

- Ljudsko telo ne funkcioniše na taj način - kaže Liza Moskovic, dijetetičar u NY Nutrition Group

- Potrebne su mu kalorije i hranljivi sastojci da bi funkcionisalo. Ugrožavanje ove osnovne potrebe opterećuje telo; umesto da sagorevate masnoću, možda ćete na kraju “naterati telo” da je skladišti.

Zbog toga se pobrinite da jedete integralne žitarice u kombinaciji sa zdravim mastima, proteinima i ugljenim hidratima svaka tri do četiri sata. Naravno, važno je voditi računa i o količini.

3. Napravite doručak bogat proteinima

Navika da započnemo dan industrijskim cerealijama nije dobra; one su pune skrivenih šećera koji su, opet, krivci za brže taloženje masti. Za doručak koji će biti dobar saveznik u gubljenju viška kilograma nutricionista Bes Berger predlaže dva rešenja.

Prvo rešenje nudi bezbroj mogućnosti za kombinovanje. Reč je o pripremi jaja - barenih, prženih ili u vidu omleta. Naime, jaja su puna proteina i dugo drže sitost. Za još bolji rezultat dodajte povrće u jutarnji omlet, jer je ono puno vlakana ili pojedite svežu sezonsku salatu uz bareno ili prženo jaje.

Omlet, kajgana Foto: Pixabay

Drugo rešenje je pravljenje domaćeg smutija od grčkog jogurta i bobičastog voća sa dodacima u vidu zdravih semenki - sirove golice, sirovog suncokreta, badema, lešnika, oraha…, u količini od jedne do tri kašičice po porciji.

Takođe možete da dodate šaku zdravog zeleniša - kelja ili spanaća, što će obezbediti više vitamina, antioksidanata i vlakana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • ЈАја

    7. decembar 2022. | 11:40

    Најбољи савет је да једете мање !

    Podelite komentar