• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 niskokaloričnih namirnica koje će vas dugo držati sitim: Jedna topi masti sa stomaka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako će mnogi radije popiti ceđeni grejp nego pojesti voćku, ukoliko želite da smršate, nemojte to da radite

  • 0
dijeta devojka, salata, zdrava hrana, brokoli, povrće Foto: Shutterstock

Kad pokušavaju da smršaju, ljudi se mahom opredeljuju za namirnice sa malim brojem kalorija. Problem je što većina namirnica koje imaju nisku kalorijsku vrednost ujedno izaziva glad.

Ali, nisu sve namirnice u toj kategoriji; postoje i one koje mogu da obuzdaju apetit i da ga drže pod kontrolom.

Kako piše "Eatthis.com" pored ovsa, grčkog jogurta, malina, krušaka, graška, crnog pasulja i urmi, postoji još pet namirnica koje odlično drže sitost.

1. Krastavci

Omiljeno letnje povrće najvećim delom sastavljeno je od vode - čak 95 odsto, a uz to ima malo kalorija. Ukoliko jedete krastavac sa korom, unećete dodatna vlakna koja su zaslužna za sporije varenje i duži osećaj sitosti.

2. Borovnice

Osim toga što sadrže malo kalorija, borovnice su bogate vlaknima, proteinima, vitaminima i drugim hranljivim materijama.

Većina personalnih trenera i nutricionista savetuje osobama koje žele da smršaju da obavezno konzumiraju borovnice, dajući prednost divljim borovnicama, a sada je otkriveno i zašto.

U studiji objavljenoj u časopisu "Nutrients" ustanovljeno je da su divlje borovnice odlični saveznici u procesu mršavljenja i da pomažu telu da sagoreva masti tokom vežbanja.

borovnice Foto: Shutterstock

3. Brokoli

Malo kalorija, dovoljno proteina, vlakana i vitamina C. Sve i da niste ljubitelj brokolija, ukoliko pokušavate da se rešite viška kilograma, imate mnogo razloga da zavolite ovo povrće.

Vitamin C je prijatelj ne samo imunog sistema, već i vitkosti, jer pomaže telu da sagoreva masne naslage.

4. Grejpfrut

Kao i brokoli, tako i grejpfrut sadrži malo kalorija, dovoljno vlakana i vitamina C. Nutricionisti često uključuju grejpfrut u program redukcionih dijeta, najčešće uz doručak ili večeru.

Iako će mnogi radije popiti ceđeni grejp nego pojesti voćku, ukoliko želite da smršate, nemojte to da radite. Ukoliko iscedite grejp, lišavate organizama vlakana koja daju sitost.

Takođe, ukoliko ste na stalnoj terapiji lekovima, obavezno to naglasite nutricionisti, kako bi znao da li da vam uključi grejpfrut u redukcionu dijetu ili da ga zameni nekim drugim voćem. Naime, pojedine supstance u grejpu mogu da utiču na dejstvo nekih lekova, pa zato budite oprezni.

5. Bademi

Popularno orašasto voće krcato je proteinima i vlaknima. To bademe čini idealnom grickalicom ukoliko ste na dijeti, jer će vam dugo držati sitost. Uz to, bademi su pravi rudnik magnezijuma, minerala koji je veoma važan u procesu mršavljenja.

bademi Foto:Pixabay

Brojne naučne studije ispituju mehanizam na osnovu kog bademi utiču na topljenje masnih naslaga u predelu stomaka. Za sada je poznato da oni utiču na smanjenje viscelarne masti, naravno u okviru dobro izbalansiranog režima ishrane koji isključuje proste šećere i proste ugljene hidrate.

Ukoliko želite da smršate, a niste alergični na orašaste plodove, slobodno pojedite šaku sirovih badema umesto popodnevne užine. Obuzdaćete glad i verovatno biti prijatno iznenađeni kad posle nekog vremena primetite da vam garderoba oko struka postaje komotnija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelena je smršala 83 kg za 18 meseci: Sad pomaže drugima da zauvek izgube višak

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje