• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ulje ili mast: Evo šta pečenom krompiru daje najbolji ukus

Vreme čitanja: oko 2 min.

Večita dilema mnogih domaćica je koje ulje je najbolje koristiti za pečenje

  • 3

Kada pečete krompir, od ulja u mnogome zavisi da li će on biti mekan, hrskav, sočan ili aromatičan pa zato vredi znati kakav rezultat daje pečenje sa određenim vrstama ulja koje nam stoji danas na raspolaganju.

Kako biste spremili najbolji krompir, prvo ga treba skuvati i nakon toga ostaviti da se ohladi. Foliju za pečenje podmažite sa oko 0,5cm masti ili ulja i ugrejte je na 170 ili 190 stepeni u rerni. Nakon toga ubacite isečen krompir i pecite ga oko 40 minuta. S vremena na vreme promešajte krompir i ostavite ga da odstoji 15 minuta u rerni nakon što je isključite.

Krompir j eomiljeni prilog mnogih. Foto: Pixabay.com

Od ulja ili masti koju koristite najviše zavisi ukus krompira koji ćete servirati. Evo kako najčešće korišćena ulja utiču na ukus krompira.

Suncokretovo ulje daje krompiru hrskavu opnu i čini ga suvim. Ne ostavlja težak ukus masti u ustima zbog čega je najčešći izbor velikog broja domaćica.

Puter sa uljanom repicom daje mu puterast miris, ali ne i težak i masan ukus. Puter obavezno otopite pre nego dodate krompir kako biste izbegli ružne tamne mrlje po krompiru.

Kokosovo ulje je odlično ukoliko volite hrskavi krompir. Krompir brže dobija tamnu boju, ali nema ukus kokosa već prijatan nežan ukus na koji se niko neće žaliti. Jedina mana ovog ulja jeste što može da se desi da se malo dimi kada ga izvadite iz rerne.

Malo je neobičan izbor kokosovog ulja za pečenje krompira, ali nećete se pokajati. Foto: Shutterstock

Mast od pečenja takođe dovodi do pojave dima, a ukus je različito komentarisan od strane onih koji su ga probali. Neki ga ocenjuju kao odličan, a neki kao najgori koji su ikada probali. Mast će svakako dati krompiru mesnati ukus kao da su spremani zajedno sa mesom.

Guščja mast je po oceni svih, najbolja za pečenje krompira jer mu daje ubedljivo najbolji ukus. Krompir je hrskav i zlatne boje, ali ima nešto masniju teksturu. Ovo je jedan od najukusnijih načina da spremite krompir po oceni mnogih koji su ga probali spremljenog na ovaj način.

(Telegraf.rs/bbcgoodfood.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • x

    11. januar 2019. | 12:55

    Provereno dobro sa masti.

    Podelite komentar

  • Renata

    11. januar 2019. | 15:11

    Mana kokosovog ulja je u time sto je preskupo da bi se u njemu pekao jeftini krompir.

    Podelite komentar

  • Ccc

    12. januar 2019. | 14:29

    Gde da kupimo gusku za peći

    Podelite komentar