• 13

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ceo život ste pogrešno pržili krompiriće: Isprobajte još danas recept za savršeni pomfrit

Vreme čitanja: oko 2 min.

Idealni prženi krompirići su spolja hrskavi, mekani iznutra, a prže se dva puta. Da biste postigli savršene pržene krompiriće pratite sledeći recept

  • 13

Pomfrit obožavaju i deca i odrasli, a sada postoji način da ga ispržite prema preciznom receptu i probate savršeno pržene krompiriće. Evo koje kuhinjske trikove treba da upotrebite.

Pratite sledeće korake i pripremićete pomfrit kakav do sada niste probali.

- Nabavite što svežiji krompir.

- Očistite ga i stavite ih u posudu sa vodom.

- Iseckajte ga na komadiće ili onako kako ga seckate kada ga pržite na uobičajen način. Njihova debljina ne sme da bude šira od pola centimetra. Što su bolje iseckani to će biti boljirezultat.

- Čak iako niste vešti sa nožem, postoji veliki broj seckalica izrađenih baš u ovu svrhu, pa upotrebite jednu.

- Pošto ga iseckate ponovo ga operite hladnom vodom i ostavite da se ocedi na krpi.

- Posebno je važno da koristite maslinovo ulje, koje je zbog nezasićenih masnih kiselina otporno na visoke temperature.

- U fritezi ili u šerpi zagrejte dosta ulja na srednjoj temperaturi. Ako friteza ima termometar onda bi temperatura trebalo da dostigne 130 ili 140 stepeni. Ako nemate termometar znaćete da je temperatura idealna kada krompirići polako počnu da krčkaju.

Pomfrit Foto: Pixabay.com

- Pržite krompiriće 7 do 8 minuta u manjim količinama kako ne bi opala temperatura ulja ukoliko ih naglo sipate, a posle navedenog broja minuta ih, na kratko, sklonite sa ringle.

- Izvadite ih rupičastom kašikom i stavite u jedan tiganj.

- Vratite šerpu na ringlu i pojačajte vatru na 180 stepeni (ako nemate termometar sipajte malo brašna u ulje i ako procvrči znaćete da je spremno), a zatim vratite krompiriće i pržite ih još 3-4 minuta dok ne dobiju zlatnu boju i postanu hrskavi.

- Ponovo ih izvadite uz pomoć rupičaste kašike u posudu koju ste prethodno obložili maramicama (upijaju višak ulja). Posolite ih po želji.

- Pomfrit možete začiniti origanom ili slatkom paprikom.

- Ukoliko želite krompiriće na zdraviji način imajte u vidu da postoje električne friteze koje uz samo jednu kutlaču ulja mogu pripremiti istu količinu krompirića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Marina

    12. maj 2019. | 18:26

    Maslinovo nikako. Ono je samo za salate. Na visokim tem. je kancerogeno. Najzdraviji je svinjska mast za przenje.

    Podelite komentar

  • Ivan

    12. maj 2019. | 18:41

    Kakvo bre maslinovo ulje,ono se ne koristi za przenje

    Podelite komentar

  • vulkanizer Republika Srpska

    12. maj 2019. | 17:29

    Bas je maslinovo ulje jeftino, skoro dzaba da bih ga sipao mnogo u fritezu, ajte bre, uzmite pek papir stavite u tepsiju i u rerni pecite bez imalo bilo kakvog ulja, ljudi jedu jaja sa ljuskom a vi pisere o mnogo maslinovog ulja

    Podelite komentar