Posna, veganska, bezglutenska testenina od leblebije i lana

Sigurno ste bili ubeđeni da je nešto ovakvo NEMOGUĆE spremiti?

  • 0

Da li je neko alergičan na jaja? Ili postite? Ili imate problema s glutenom?

Šefica "Telegraf kuhinje" - Maja s bloga "Vitki Gurman" ima jedinstveno rešenje za sve ovo!

Potrebno je:

- 2 kašike mlevenog lana

- 6 kašika vruće vode

- 2-2.5 kašike maslinovog ulja

- još 4 kašike tople vode tokom rada

- 200-210 g brašna od leblebija + još malo za razvlačenje testa

Prvo i osnovno, brašno od leblebija može da se kupi gotovo – a može i da se pravi kod kuće. Samo treba uzeti jak blender ili multipraktik i samleti. Ako mašina nije dovoljno jaka, leblebiju dokrajčiti u mlinu za kafu. Prosejati kroz cediljku ili sito (obavezno prosejati!!!) – i gotovo brašno! Lan neka bude sitno mleven takođe – što sitnije to bolje. Znači opet mlin za kafu ili kupite mleveni (koji je u tamnoj kesi).

Izmešati lan sa 6 kašika vode pa ostaviti da stoji 10 minuta da se „želira“. Od brašna napravite gomilu u čiju sredinu treba sipati lan i ulje,  onda dodati i preostalu vodu. Postupak mešenja je isti kao kod testa za klasičnu testeninu, mada imam utisak da ovo treba malo više izdraditi rukama.

Foto: blog Vitki gurman Foto: blog Vitki gurman

Na moje veliko iznenađenje, mada nema glutena i jeste malo suvlje – prilično se poslušno ponašalo pri mešenju. Ostljivije, ali ne do nivoa „brzog raspadanja“. Očekivala sam mnogo maltretiranja pri oblikovanju, a zapravo ga uopše nije bilo.

Kao i klasično testo, ovo treba zamešeno da odmori oko pola sata umotano u providnu foliju. Testo može da se istanji na na mašini za testo, a može i običnom oklagijom. Naravno, da se tokom rada ne bi lepilo, koristi se preostalo brašno od leblebije. Još je bolje da se tanji na papiru za pečenje, jer tada nema sile da će se zalepiti za podlogu.

Zatim imate dva izbora za oblikovanje testenine…

1. Farfalle – jednostavne mašnice

Razvite testo da bude tanko, ali ne treba da bude baš pretanko da se mašnice ne bi raspadale. Isecite testo na male pravougaonike i rukom ih stiskajte sredini kako bi se napravile Farfalle. Ovakva testenina se spušta u jako slanu ključalu vodu i kuva 2-3 minuta. Nikako više! Pazite da se ne prekuva jer je testo osetljivo.

Foto: blog Vitki gurman Foto: blog Vitki gurman

2. Raviole – jednostavno i preukusno

Rastanjite testo malo tanje nago za „mašnice“ – slobodno jer se jako lepo ponaša pod oklagijom. Naravno, i dalje koristite papir za pečnje ispod oklagije. Isecite rastanjeno testo čašom (neka bude tanka čaša, kao za vino) da dobijete krug. Zatim na jedan krug stavite fil, preklopite drugim i spojite ih.

Foto: blog Vitki gurman Foto: blog Vitki gurman

Za razliku od klasičnih raviola, u ovom slučaju nikako ne kvasite ruke i ne premazujte vodom ivice raviole. Samo lepo stisnite ivice rukom. Ako stavljate više fila, neka gornji krug bude malo veći (rastanjite ga dodatno oklagijom nakon sečenja čašom). Lakše ćete oblikovati raviole, jer ovo testo nije elastično.

Foto: blog Vitki gurman Foto: blog Vitki gurman

Ove raviole je bolje i sogurnije kuvati na pari. Ako imate aparat jednostavno poređajte raviole, posolite ih i kuvajte kad krene para oko 6 minuta. Onda otvorite, okrenite i kuvajte još 2-3 minuta. Ako nemate aparat za kuvanje na pari – moj predlog je da ih pre kuvate u dubljem tiganju, uredno naređane u jednom sloju nego da ih ubacite u šerpu.

Foto: blog Vitki gurman Foto: blog Vitki gurman

Za kraj - ako ste ipak neko ko je za klasičniju varijantu raviola idite na kanal Telgraf kuhinje pa tamo potražite kako da spremite klasično testo za raviole, ali i kako da sa mašinicom i bez mašinice za testeninu naprvite domaće raviole!

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA