≫ 

Pravi sladoled od lešnika iz domaće kuhinje

Dodajte malo meda u sladoled za bolji ukus!

  • 0

Sastojci:

- 150 g lešnika

- 300 ml punomasnog mleka

- 250 ml sveže slatke pavlake

- 1 jaje

- 2 žumanca

- 90 g šećera

- 10 g cvetnog ili bagremovog meda

- 2 kašičice likera od lešnika

Priprema:

Zagrejte rernu na 170°C i pecite lešnike 7-10 minuta. Izvadite ih i stavite u čistu kuhinjsku krpu. Zamotajte, ostavite tako par minuta pa onda dobro istrljajte tako zamotane da im skinete tamnu opnu. Još tople lešnike stavite u mikser i miksajte dok se lešnici ne pretvore prvo u prah, a zatim počnu otpuštati ulje i pretvore se u pastu. U posudu za kuvanje stavite mleko, slatku pavlaku i pastu od lešnika. Zagrejte do ključanja mešajući često da se pasta od lešnika rastopi. Stavite jaje, žumanca, šećer i med u posudu pa je razmutite da dobijete pomalo penastu smesu.

Umešajte u jaja prvo par kašika toplog mleka sipajući ga kroz gustu cedaljku, a zatim i ostatak sipajući ga u tankom mlazu i neprestano mešajući. Vratite sve na vatru i kuvajte neprestano mešajući drvenom varjačom dok se krem ne počne sasvim lagano zgušnjavati. Ne kuvajte predugo jer će se jaja zgrušati. Sipajte gotov krem za sladoled u čistu posudu, opet kroz gustu cedaljku, pa dodajte po želji liker od lešnika. Posudu stavite u drugu, veću posudu s hladnom vodom i ledom, i ostavite da se potpuno ohladi i odložite u frižider 3-4 sata.

Dalje sladoled zamrzavajte u aparatu za sladoled, ili ako nemate aparat, sipajte smesu u posudu s poklopcem pogodnu za zamrzavanje i zamrzavajte u zamrzivaču dok se dovoljno ne učvrsti, miješajući ga nekoliko puta viljuškom tokom tog vremena. Posluživanje je po želji, čaša, kornet...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA