≫ 

Hrskave kiflice od domaćeg lisnatog testa

Za najlepši doručak - poslužite uz omiljeni sir!

  • 0

Sastojci za 6 osoba:

- 140 g svežeg kvasca

- 3 dl toplog mleka

- 4 kašike kiselog mleka

- 4 kašike suncokretovog ulja

- 1 jaje

- 4 kašike šećera

- 1 kašika soli

- oko 750 g mekog brašna

- 250 g maslaca

Priprema:

Ostavite maslac na sobnoj temperaturi i podelite ga na 8 jednakih delova. U toplo mleko dodajte šećer i kvasac i ostavite na toplom dok se sadržaj ne zapeni. Sve sastojke osim brašna stavite u posudu za mešenje, promešajte ih varjačom i počnite polako da dodajete brašno i sve dok možete mešajte varjačom, posle toga mesite testo rukom. Od trenutka kada od testa oblikujete lepu loptu koja se ne lepi previše na prstima, mesite još 10-15 minuta. Prekrijte posudu i ostavite da se testo udupla.

Testo podelite na 2 jednake lopte, pa svaku od njih  podelite na po 5 jednakih loptica i od njih napravite jufke prečnika 20-tak cm. Četiri od njih premažite maslacem i poslažite ih na tanjir, a petu nepremazanu stavite preko njih, na vrh. Isto ponovite i sa drugom polovinom testa. Ostavite testo u frižideru na 10-20 minuta. Prevrnite prvu gomilicu od testa na radnu površinu i rastanjite je u koru. Izrežite trouglove od testa i urolajte ih u kifle. Po želji možete rezati i trakice koje ćete spojiti u paru i malo ih uviti jedan oko drugog, kao sajlica.

Postavite ih na pleh za pečenje, prekrijte tankom kuhinjskom krpom  i ostavite da narastaju oko 40-tak minuta. Za to vreme zagrejte rernu na 220 stepeni. Kada postavite pleh u rernu, smanjite temperaturu na 200°C, na toj temperaturi pecite 10-tak minuta, pa smanjite temperaturu na oko 160-180°C. Ukupno vreme pečenja treba da bude 20-25 minuta. Za svaki slučaj testo prekrijte pek papirom, ako baš ne volite reš peceno. U toku pečenja premažite testo usoljenom vodom. Ponovo ih premažite i posle pečenja. Takođe, po vašoj želji možete dodati neki fil.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA