≫ 

Indijsko jelo s mesom, pirinčem i povrćem

Predivan, zdravi obrok – idealan za ručak ili večeru...

  • 0

Sastojci:

- 175 g basmati pirinča (ili bilo kog pirinča, dugog zrna)

- 200 g mlevenog mesa (po vašem izboru)

-  osrednja tikvica

- 1 žuta paprika

- 1 crvena paprika

- 2 manje šargarepe

- 1 struk praziluka

- 3 - 4 čena belog luka

- 1 štap celera

- prstohvat začina

- po ukusu biber i so

- 1 kašika seckanog peršuna

- maslinovo ulje

Priprema:

U manju šerpu staviti basmati pirinač, koji ste prethodno oprali sa hladnom vodom i dodati vodu, jedan prst vode preko pirinča, dodati malo soli i pustiti da provri. Kada provri, poklopiti i smanjiti temperaturu na minimum i ostaviti da se tako tiho kuva oko 15 minuta. Posle 15 minuta pirinač je upio vodu i kuvan je. Viljuškom ga rastresti. U vok tiganju sipati dve-tri kašike maslinovog ulja zagrejati i dodati mleveno meso pa pržiti oko 7-8 minuta ili dok vam se meso ne isprži. Posoliti i pobiberiti po vašem ukusu. Izvaditi meso sa rešetkastom kašikom iz vok-a. U to isto ulje u kojem ste pržili meso, dodati sitno seckani praziluk zajedno sa belim lukom i pržiti na osrednjoj temperaturi oko 3 minuta, uz povremeno mešanje,  ako počne da rumeni, smanjite temperaturu.

Dodati sitnije sečen celer i obe paprike sečene na malo deblje štapiće ili veće kocke, šargarepu koju ste isekli na štapiće i sve to pržiti 3-4 minuta i na kraju dodajte tikvicu, koju ste očistili i isekli na kocke. Povećati temperaturu i pržiti sve to zajedno još nekoliko minuta, samo dotle dok vam tikvica ne omekša. Pobiberiti, dodati začin po ukusu i sve dobro promešati, vratiti isprženo meso i još malo propržiti, samo da se meso zagreje pa dodati rastrešeni basmati pirinač. Posuti seckanim peršunom i poslužiti. Umesto mlevenog mesa možete koristiti pileće belo meso ili izbaciti meso potpuno i imati vegeterijanski ručak ili prilog uz neko drugo meso ili ribu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA