0

Punjeni šaran sa orasima i još 2 jela koja možete da pripremite za Badnji dan i da obradujete svoju porodicu (RECEPTI)

Na Badnji dan se posti pa mnoge domaćice imaju problem oko toga šta da spreme. Ova ukusna jela će rešiti situaciju u vašu korist

riba
Foto: Pixabay.com

Badnji dan po pravoslavnom kalendaru je praznični posni dan, pa mnoge žene lupaju glavu oko toga šta bi mogle da spreme, a da obraduju svoju porodicu. Ova tri recepta mogu da budu od velike koristi.

Danas je još jedan praznični dan, a za pravoslavne vernike veoma veliki.

Mnogi ljudi poste, pa domaćice traže posebne recepte kako bi ugodile svojim porodicama.

Pripremite ribu na ova tri načina i na vašoj trpezi posle ručka neće ostati ni zalogaj.

Punjeni som

Potrebno vam je:

- očišćen som od oko 2 kg,

- 3 struka celera,

- 1 glavica luka,

- 2-3 čenja belog luka,

- vezica peršuna,

- 1 limun,

- 2 šargarepe,

Foto: Pixabay.com

- 1-2 kašičice suvog začina,

- ulje,

- so,

- biber.

Priprema:

- Ribu operite pod mlazom hladne vode, osušite čistom kuhinjskom krpom, posolite spolja i iznutra i ostavite da odstoji sat-dva u frižideru. Spolja ribu zasecite oštrim nožem na nekoliko mesta i u useke sipajte malo suvog začina i iseckanog belog luka. Limunovim sokom dobro istrljajte unutrašnjost ribe i napunite je s pola količine mešavine iseckane šargarepe, celera, peršuna, belog luka i ulja. Punjenu ribu zatvorite čačkalicama, stavite je u pleh, prelijte uljem, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite 60 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, zatim uklonite foliju i pecite još oko 40 minuta.

Servirajte s obarenim krompirom.

Punjeni šaran sa orasima

Potrebno vam je:

- šaran od 1,5 do 2 kg,

- šolja seckanih oraha,- 2 glavice luka,

Foto: Pixabay.com / Šta se događa vašem telu kad jedete ribu?

- ulje,

- mlevena paprika,

- so,

- biber.

Priprema:

- Ribu posolite i pobiberite spolja i iznutra, zasecite malo sa obe strane i stavite da odstoji desetak minuta. Za to vreme propržite luk na ulju, posolite, dodajte mlevenu papriku i mlevene orahe. Ovim napunite ribu, a trbuh joj zakačite čačkalicama. Premažite je uljem i alevom paprikom i pecite u pećnici oko 45 minuta, pomalo je prelivajući toplom vodom i sokom od pečenja.

Punjeni šaran sa orasima ide odlično uz reske napitke.

Hrskavi fileti oslića

Potrebno vam je:

- 800 grama fileta od oslića,

- gustin (skrob),

- kornfleks,

Foto: Pixabay.com

- so,

- ulje,

- 2 pomorandže,

- peršun.

Priprema:

- U činiju stavtite dve kašike gustina, pa polako nalivajte vodom i mešajte dok ne dobijete smesu gustu kao jogurt. U posebnom tanjiru izmrvite kornifleks. Ribu dobro posolite, umočite u masu od gustina, pa uvaljajte u kornifleks i utapkajte prstima. Smesu od gustina povremeno promešajte, jer se dešava da se na površini stvori tvrd sloj. Filete pržite u dubokom, dobro zagrejanom ulju dok ne dobiju lepu, rumenu boju.

Služite toplo sa sveže isečenim kolutovima pomorandže, posuto iseckanim peršunom.

(Telegraf.rs / yumama.com)

Tagovi: Oslić, Posna hrana, Post, riba, Šaran, Som

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

/
<% galerijaAlt  %>