• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Džem od slanine je slani slatkiš koji ćete jesti uz sve

Vreme čitanja: oko 1 min.

Možda zvuči kao eksperiment, ali u pitanju je nešto što ćete redovno praviti

  • 3

Iako je potrebno malo više da se napravi, ovaj džem učiniće da zaboravite na sve druge.

Sastojci

Foto: PIxabay.com

- 750 grama slanine

- 2 kašičice putera

- 4 velika iseckana luka

- 1 kašičica soli

- 1/4 šolje braon šećera

- 1 1/2 kašičica majčine dušice

- 1 kašičica crnog bibera

- 1 prstohvat ljute mlevene paprike

- 1/2 šolje vode

- 2 kašičice balzamika

- 2 kašičice maslinovog ulja

Priprema

Foto: PIxabay.com

- Stavite slaninu u veliki tiganj i pržite je na srednjoj vatri dok ne postane hrskava i istopljena mast ne počne da se peni - oko 10 minuta.

- Izvadite slaninu i procedite mast. Sačuvajte mast.

- Fino iseckajte slaninu kada se ohladi.

- Vratite tiganj na srednju vatru i stavite dve kašičice masti od slanine i puter. Potom prodinstajte luk i so, dok luk ne postane providan i mekan. Oko 7 do 10 minuta.

- Umešajte braon šećer, kašičicu majčine dušice, crni biber i ljutu papriku u luk.

- Dodajte slaninu.

- Sipajte vodu i kuvajte dok džem ne postane boje cigle i dobije potrebnu gustinu. Oko 10 do 15 minuta.

- Sklonite tiganj sa vatre, umešajte balzamiko, maslinovo ulje i preostalu majčinu dušicu.

- Promešajte sve dok se ne sjedini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Dixi

    25. januar 2019. | 16:53

    Ako se dzem pravi od slanine onda su i cvarci cips od slanine ! ?

    Podelite komentar