• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zimska pileća supa koja će vas sačuvati od prehlade

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada smo prehlađeni lekari savetuju da unosimo što više tečnosti

  • 0

Najukusnije i najaromatičnije sredstvo protiv prehlade je zimska pileća supica koja se jede tri puta sedmično pre glavnog jela sa malo limuna.

Ova supica će vam pomoći da se hidrirate i brže ozdravite jer sadrži mnogo povrća. Za njenu pripremu potrebno je 500g pilećeg mesa sa kostima, glavica crnog luka, jedna šargarepa, jedna pečena crvena paprika, 6 maslina bez koštica, šaka fida od griza koje spremate sami, biber po ukusu, kašičica maslinovog ulja, nekoliko kapljica soja sosa i jedan limun.

Ova supica će vam pomoći da se osećate bolje. Foto-ilustracija: Pixabay.com

Za pripremu fida od griza potrebno vam je jedno jaje, prsohvat soli i pšenični griz od koga ćete umutiti tvrdo testo.

Isecite pileće mesto sa kostima, obavezno mora da bude sa kostima, u delove, operite i stavite u šerpu sa hladnom i posoljenom vodom. Stavite da provri i skidajte penu. Stavite očišćenu glavicu luka, celu šargarepu i nekoliko zrna bibera (preporučujemo više) i kuvajte dok meso ne omekša.

Izvadite meso i odvojite ga od kostiju na male komade. Isecite kuvani luk i šargarepu i sve vratite u bujon. Stavite ponovo na vatru i kada provri dodajte masline i isečenu papriku i ostavite da vri 3 do 4 minuta.

Posolite ako je potrebno, dodajte maslinovo ulje i šaku fida od griza. Nakon tri munuta skinite supu sa vatre i dodajte nekoliko kapljica soja sosa. Servirajte sa kriškama limuna. Supica može da bude i malo ljuta zbog bibera u njoj, ali je to važno u sezoni gripa i prehlada.

Servirajte ovu supu sa kriškama limuna. Foto-ilustracija: Pixabay.com

Za griz fidu u posudi umutite jaje sa malo soli i dodajte griz dok ne dobijete tvrdo testo i poblikujte ga u loptu. Izrendajte testo u pleh n akrupnij ekomade, razvucite ga i ostavite da se suši na vazduhu bar jedan dan. Hladnu fidu stavite u kartonsku ili pamučnu torbu na suvom i provetrenom mestu gde može da stoji nekoliko meseci. Stavite u supu po jednu šaku 2-3 minuta pre nego sklonite supu sa vatre.

(Telegraf.rs/bonapeti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti