6

Pripremite poparu na starinski način i podsetiće vas na lepe dane iz detinjstva

Ovo jelo baš svako voli

Popara
Foto: Mateja Beljan

Popara na starinski način je jedinstvena i po mirisu i po ukusu. Jedno je od prvih dečjih jela i ostaje nam omiljeno do kraja života. Evo kako najbolje da je napravite.

Ispratite naredne korake i naučite kako da od starog hleba napravite ukusan obrok koji će voleti svi vaši ukućani, deca posebno.

U lončić ili šerpu sipajte vodu do visine nekoliko prsta. Možete staviti i više vode, sve zavisi koliku količinu popare želite da napravite.

Mera od 2dl vode i 250 do 300 grama hleba (oko pola vekne hleba) je mera za jednu do dve porcije, sve zavisi koliko ste ješni.

Uključite ringlu na šporetu na srednju jačinu.

Printskrin: Youtube/Moja mala kuhinja

Stavite lončić ili šerpu sa vodom na uključenu ringlu, kako bi se voda ugrejala.

U vodu ubacite komadić maslaca ili margarina (oko 50 grama).

U činiji izlomite hleb na komade, veličine kockica od po jedanog kubnog centimetra.

Kada voda provri dodati izlomljene komadiće hleba. Kada promešate smesa mora biti gusta, ali ne pregusta. Potrebno je da hleb upije vodu, da omekša. Svaki komadić, nakon što se promeša, mora biti nakvašen. S tim da smesa ne sme biti suviše retka. Tačnije, hleb ne sme upiti previše vode.

Foto: Mateja Beljan

Izraženo u merama, obično na 2dl vode ide oko pola vekne hleba. Ali, može doći do odstupanja, u zavisnosti od starosti hleba, zato je najbolje na licu mesta, postepeno dodavati šaku po šaku komadića hleba i mešati. Kada procenite da je smesa gusta, stajete sa dodavanjem hleba. Suštinski, čak i da napravite retku smesu, obrok ćete moći da pojedete. Isto važi i za pregustu smesu. Pitanje je samo da li volite gušće ili ređe. U svakom slučaju, tendencija je da se napravi neka sredina, jer tako obično, popara biva najukusnija.

Izlomite na komade kravlji ili ovčiji sir. Ko voli može i kozji sir. Na 2dl vode i oko 300 grama hleba, potrebno je oko 150 grama sira. Dodajte u smesu izlomljeni sir. Mešajte smesu dok se sir ne otopi i sjedini sa njom.

Servirajte poparu dok je još uvek, vruća.

Prijatno!

(Telegraf.rs / stvarukusa.rs)

Tagovi: popara, Recept, Recepti

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (6)
Poređaj komentare:
  • J
    J....

    Lepsa je kad se ,,popari "zejtinom.voda prokljuca,ubaci se hleb .dok se popara krcka dobro zagrejati zejtin i sipati u poparu.odmah dodati i sir.prijatno

  • Z
    zora

    ja sam pola mleko pola voda,ali cesce s vodom.

  • A
    ana

    Najbolja je popara od bajatih koa ako ostanu..mada je to retkost jer burek i pite vise volimo kupovne ,jer su neobicno ,bolje od domacih.I dodala bih da se gustina postize i krckamjem komadica hleba ubacenog ,kao kod pasulja a ne nuzno od velike kolicine hleba . a

Kremasti sos od pečuraka koji odlično ide i uz testeninu i uz piletinu

Bebeća čorbica - idealna kada poželite da pojedete nešto zdravo

Bez njih je nemoguće zamisliti svaki svečaniji ručak: Evo kako se na jugu Srbije prave suve paprike

Zapečen turski kupus iz rerne sa junetinom i jogurtom

Originalna grčka musaka posle koje ćete polizati prste!

Zdrava kukuruzna pogača bez kvasca (VIDEO)

Kremasta vlaška salata idealno ide uz meso i kao meze

Posna kosovska salata od pasulja idealan je dodatak za ručak

Mini pecivo sa ukusom pice za koje vam ne treba kvasac, a ni prašak za pecivo (VIDEO)

Ako zamenite samo jedan sastojak, dobićete najbolju rusku salatu koju ste ikada probali

Turska lisnata pita sa sirom po receptu starih majstora koja je gotova za tren oka (VIDEO)

Raskošna đurđevdanska pogača: Ukrasite pogaču za praznik velikog sveca i sve će vam u kući ići kao voda (FOTO)

Omiljeni doručak klinaca: Pohovane viršle koje će vaša deca obožavati (VIDEO)

Punjena jaja: Ukusno i pikantno predjelo koje će oduševiti sve goste

Punjena pogača po bakinom receptu (VIDEO)

Napravite prženi narendani sir kakav do sada niste imali prilike da probate

5 najboljih sosova za prvomajski roštilj i savršeno ukusno meso

Ne bacajte jaja koja su vam ostala od Uskrsa: Tri ukusne obrok salate sa jajima

Čorba od karfiola na vodi je savršen način da finiširate post

Posni rolat sa povrćem je izvrstan izbor za ručak na Veliki petak

Pržene paprike sa sitnim sirom i jajima za odličan početak dana

Drugačije sarmice sa pilećom džigericom iz rerne

Ajsberg salata sa tunjevinom i sosom od senfa

Zelena salata sa mirođijom i sirom kao lagani obrok ili najbolji prilog uz meso

Seoske palačinke sa kačkavaljem su savršen doručak, ručak ili večera

Pržene pite sa topljenim sirom i viršlama savršene za lagani doručak ili večeru

Ukusan domaći hleb koji je spreman za 20 minuta (VIDEO)

Zdrava salata sa leblebijom i mladim lukom za sve koji nemaju vremena da kuvaju zbog posla

Juneća kisela čorba na vojvođanski način je savršen način da započnete ručak

Domaća pogača sa jogurtom: Recept naših baka kojeg morate da se podsetite

Neobične ćufte iz tiganja odličan su izbor za današnji ručak

Ukusan pirinač na manastirski način idealan je kao prilog za svaki ručak

Pohovana riba marinirana u pivu oko koje će se za trpezom svi otimati

Posna sarma od lista vinove loze ima jedinstven ukus i jednostavno morate da je probate

Pileća džigerica na seoski način je bolja od bilo kog drugog recepta sa ovom namirnicom

3 supe pune proteina savršene su za one koji drže dijetu

Preukusna kuvana musaka sa belim lukom i alevom paprikom

Riba na pirinču na hilandarski način je posno jelo koje svako mora da proba

Super brzi zapečeni pica makaroni idealni su za današnji ručak

Lagana čorba sa piletinom i pirinčem je idealna za toplo vreme

Jelo našeg detinjstva: Ukusni kačamak sa mesom koji nas vraća u najsrećnije dane

Ukusni potaž od cvekle i praziluka idealan je za jačanje imuniteta

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima