6

Pripremite poparu na starinski način i podsetiće vas na lepe dane iz detinjstva

Ovo jelo baš svako voli

Popara
Foto: Mateja Beljan

Popara na starinski način je jedinstvena i po mirisu i po ukusu. Jedno je od prvih dečjih jela i ostaje nam omiljeno do kraja života. Evo kako najbolje da je napravite.

Ispratite naredne korake i naučite kako da od starog hleba napravite ukusan obrok koji će voleti svi vaši ukućani, deca posebno.

U lončić ili šerpu sipajte vodu do visine nekoliko prsta. Možete staviti i više vode, sve zavisi koliku količinu popare želite da napravite.

Mera od 2dl vode i 250 do 300 grama hleba (oko pola vekne hleba) je mera za jednu do dve porcije, sve zavisi koliko ste ješni.

Uključite ringlu na šporetu na srednju jačinu.

Printskrin: Youtube/Moja mala kuhinja

Stavite lončić ili šerpu sa vodom na uključenu ringlu, kako bi se voda ugrejala.

U vodu ubacite komadić maslaca ili margarina (oko 50 grama).

U činiji izlomite hleb na komade, veličine kockica od po jedanog kubnog centimetra.

Kada voda provri dodati izlomljene komadiće hleba. Kada promešate smesa mora biti gusta, ali ne pregusta. Potrebno je da hleb upije vodu, da omekša. Svaki komadić, nakon što se promeša, mora biti nakvašen. S tim da smesa ne sme biti suviše retka. Tačnije, hleb ne sme upiti previše vode.

Foto: Mateja Beljan

Izraženo u merama, obično na 2dl vode ide oko pola vekne hleba. Ali, može doći do odstupanja, u zavisnosti od starosti hleba, zato je najbolje na licu mesta, postepeno dodavati šaku po šaku komadića hleba i mešati. Kada procenite da je smesa gusta, stajete sa dodavanjem hleba. Suštinski, čak i da napravite retku smesu, obrok ćete moći da pojedete. Isto važi i za pregustu smesu. Pitanje je samo da li volite gušće ili ređe. U svakom slučaju, tendencija je da se napravi neka sredina, jer tako obično, popara biva najukusnija.

Izlomite na komade kravlji ili ovčiji sir. Ko voli može i kozji sir. Na 2dl vode i oko 300 grama hleba, potrebno je oko 150 grama sira. Dodajte u smesu izlomljeni sir. Mešajte smesu dok se sir ne otopi i sjedini sa njom.

Servirajte poparu dok je još uvek, vruća.

Prijatno!

(Telegraf.rs / stvarukusa.rs)

Tagovi: popara, Recept, Recepti

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (6)
Poređaj komentare:
  • J
    J....

    Lepsa je kad se ,,popari "zejtinom.voda prokljuca,ubaci se hleb .dok se popara krcka dobro zagrejati zejtin i sipati u poparu.odmah dodati i sir.prijatno

  • Z
    zora

    ja sam pola mleko pola voda,ali cesce s vodom.

  • A
    ana

    Najbolja je popara od bajatih koa ako ostanu..mada je to retkost jer burek i pite vise volimo kupovne ,jer su neobicno ,bolje od domacih.I dodala bih da se gustina postize i krckamjem komadica hleba ubacenog ,kao kod pasulja a ne nuzno od velike kolicine hleba . a

Pripremite posni pasulj sasvim drugačijeg ukusa od onog na koji ste navikli

Lazanja od krompira sa šunkom i slaninom

Pohovane burek paprike sa sitnim sirom i semenkama

Spremite preukusni posni đuveč za samo pola sata

Spremite najzdraviji doručak za vaše mališane i vas i isprečite nastanak nekih opasnih bolesti

Prost recept za domaće kiflice koje svaki put ispadnu "meke kao duša"

Okrepite se uz kremastu mlečnu čorbu sa krompirom i tikvicama

Ručak za samo 20 minuta: Punjeno belo meso sa suvim vratom

Pravi gurmanski ručak: Zapečeni krompir sa sirom i slaninom

Evo kako da napravite najbolji rižoto koji ste u životu probali, a ne lepak za tapete

Spremite ukusan doručak od jaja i spanaća za celu porodicu za samo 10 minuta

Ukusna musaka sa hrskavom piletinom i kiselim mlekom

Testenine i kelj u savršenom sosu će vas oboriti s nogu

Spremite ukusne hrono piroške od samo 4 sastojka

Brz i ukusan: Jeftin i lagani doručak od kriški starog hleba (VIDEO)

Teletina sa graškom na potpuno drugačiji način

Podvarak po bakinom receptu: Ručak zbog koga se traži tanjir više (VIDEO)

Jednostavna tortilja sa prazilukom i pečurkama idealna je za današnji ručak

Probajte pileći file u kremastom sosu i biće to najbolji nedeljni ručak ikada

Lenje sarmice sa mlevenim mesom koje se spremaju o čas posla

Posne punjene paprike sa graškom i kinoom

Cezar salata kakvu još sigurno niste probali

Zimska pileća supa koja će vas sačuvati od prehlade

Vegetarijanska pašteta od povrća je 10 puta zdravija od one kupovne i pravi se očas posla

Recept za domaću pastu je toliko lak da je više nikada nećete kupiti u prodavnici

Prosta paradajz čorba je savršen obrok kada vas mrzi da spremate bilo šta

Sendviči sa cvećem za dečji rođendan učiniće žurku nezaboravnom

Vlaška salata je odličan prilog jelima od mesa i kao meze

Prženice sa kiselim mlekom, kačkavaljem i jajima

Ruski prženi krompir sprema se u dva tiganja - i za to postoji jako dobar razlog

Postan đuveč u kesi savršen je za lagani obrok

Laki omlet sa ovsenim pahuljicama za sve one koji ujutru nemaju vremena da doručkuju

Doručak pica od jaja iz tiganja idealna je za početak svakog dana (VIDEO)

Ćufte od kuvanih jaja su savršena zamena za meso

Miris i ukus mora: Spagete sa škampima u vrhunskom sosu će vas potpuno oduševiti

Krompir na bugarski način kao savršeni prilog vašem današnjem ručku (VIDEO)

Pečurke na orijentalni način se prave od domaćih sastojaka, a preukusne su

Brza krompir salata koja je savršena za svaku priliku

Ćuretina u čili sosu je savršeno jelo za sve koji vole ljuto i začinjeno

Jelo kojem niko ne može da odoli: Kolutići od luka i piletine koji se tope u ustima

Najbrža musaka od makarona sa mesom i pavlakom koja je gotova za samo 20 minuta (VIDEO)

Kremasta supa od karfiola pravi se od samo jednog sastojka i gotova je za manje od 30 minuta

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima