• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pripremite poparu na starinski način i podsetiće vas na lepe dane iz detinjstva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo jelo baš svako voli

  • 6

Popara na starinski način je jedinstvena i po mirisu i po ukusu. Jedno je od prvih dečjih jela i ostaje nam omiljeno do kraja života. Evo kako najbolje da je napravite.

Ispratite naredne korake i naučite kako da od starog hleba napravite ukusan obrok koji će voleti svi vaši ukućani, deca posebno.

U lončić ili šerpu sipajte vodu do visine nekoliko prsta. Možete staviti i više vode, sve zavisi koliku količinu popare želite da napravite.

Mera od 2dl vode i 250 do 300 grama hleba (oko pola vekne hleba) je mera za jednu do dve porcije, sve zavisi koliko ste ješni.

Uključite ringlu na šporetu na srednju jačinu.

Printskrin: Youtube/Moja mala kuhinja

Stavite lončić ili šerpu sa vodom na uključenu ringlu, kako bi se voda ugrejala.

U vodu ubacite komadić maslaca ili margarina (oko 50 grama).

U činiji izlomite hleb na komade, veličine kockica od po jedanog kubnog centimetra.

Kada voda provri dodati izlomljene komadiće hleba. Kada promešate smesa mora biti gusta, ali ne pregusta. Potrebno je da hleb upije vodu, da omekša. Svaki komadić, nakon što se promeša, mora biti nakvašen. S tim da smesa ne sme biti suviše retka. Tačnije, hleb ne sme upiti previše vode.

Foto: Mateja Beljan

Izraženo u merama, obično na 2dl vode ide oko pola vekne hleba. Ali, može doći do odstupanja, u zavisnosti od starosti hleba, zato je najbolje na licu mesta, postepeno dodavati šaku po šaku komadića hleba i mešati. Kada procenite da je smesa gusta, stajete sa dodavanjem hleba. Suštinski, čak i da napravite retku smesu, obrok ćete moći da pojedete. Isto važi i za pregustu smesu. Pitanje je samo da li volite gušće ili ređe. U svakom slučaju, tendencija je da se napravi neka sredina, jer tako obično, popara biva najukusnija.

Izlomite na komade kravlji ili ovčiji sir. Ko voli može i kozji sir. Na 2dl vode i oko 300 grama hleba, potrebno je oko 150 grama sira. Dodajte u smesu izlomljeni sir. Mešajte smesu dok se sir ne otopi i sjedini sa njom.

Servirajte poparu dok je još uvek, vruća.

Prijatno!

(Telegraf.rs / stvarukusa.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • BlaBlaBla

    25. februar 2019. | 16:24

    Pa tako se i sprema Popara ja drugaciji nacin ni neznam a pravim je barem jednom nedeljno,nema boljeg dorucka i sladjeg od toga

    Podelite komentar

  • &

    25. februar 2019. | 19:05

    Pola vode pola mleka odlicna

    Podelite komentar

  • J....

    26. februar 2019. | 18:06

    Lepsa je kad se ,,popari "zejtinom.voda prokljuca,ubaci se hleb .dok se popara krcka dobro zagrejati zejtin i sipati u poparu.odmah dodati i sir.prijatno

    Podelite komentar