• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Spremite najzdraviji doručak za vaše mališane i vas i isprečite nastanak nekih opasnih bolesti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uštedite vreme ujutru i spremite za doručak ukusnu palentu

  • 1

Palenta je odlična kao obrok, a osim što sprečava brojne bolesti izuzetno je ukusna.

Obrok od palente sadrži dovoljno minerala, hranljivih materija i vitamina koliko je telu potrebno da bi normalno funkcionisalo. Palenta ima veliki učinak na sprečavanje raznih bolesti, kao i na sveukupno zdravlje čoveka.

Foto: Pixabay.com

U sastavu ima prirodne masti zvane karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za njene moći koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad creva. Odlična je u otklanjanju viška kilograma, jer utiče i na dobro i zdravo varenje. Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. Odmah iza pšenice i pirinča, kukuruz je najvažnija žitarica na svetu.

Kukuruzno brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, timijana, riboflavina i nijacina. Ima dosta fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

Ima malo kalorija u sebi te je idealna kao obrok za one koji žele da smršaju. 100g palente sadrži oko 380 kalorija, a odlična je i za bebe i za decu koje će obožavati kombinaciju palente sa jogurtom ili nekim povrćem.

Kod osoba koje su jele palentu primećeno je jačanje ćelija debelog creva, a palenta deluje i kao antioksidant na celokupan organizam, ne samo na creva.

Foto: Pixabay.com

Spremite palentu brzo i lako uz pomoć jednostavnog recepta. Potrebno vam je jedna šoljica palente, 3-4 šoljice vode, so, kašika maslaca.

Kada voda provri, podelite je u dva jednaka dela p au jednu dodajte so i malo maslaca. Kada se maslac otopi sipajte palentu svu odjednom i energično mešajte dok se ne stvore grudvice. Smanjite vatru jer će palenta u suprotnom početi da prska i kuvajte dok palenta ne omekša. Dodajte joj sir ili kajmak, a možete je servirati i uz jogurt i uz kiselo mleko.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs/coolinarika.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Ivica

    14. mart 2019. | 10:33

    Jako volim palentu pre sam se cudio kako to ljudi vole da jedu sada bih mogao svaki dorucak da je jedem.A da znate sto ispraznim creva.

    Podelite komentar