3

Originalna grčka musaka posle koje ćete polizati prste!

Musaka koja će vas oduševiti

musaka kuvanje recept
foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Prava grčka musaka bi mogla da bude odličan izbor za današnji ručak. I zato, evo jedinstvenog recepta za vas.

Povrće:

3 velika krompira (oljuštena i skuvana)

5-6 supenih kašika maslinovog ulja

1 crni luk

2 srednje tikvice

2 manja patlidžana ili jedan veliki

majčina dušica

so

biber

musaka kuvanje recept

foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Za sos:

1 crni luk

2 supene kašike maslinovog ulja

1 čen belog luka

3 prstohvata šećera

polovina kafene kašičice muskantnog oraščića

1 kafena kašičica cimeta

500 grama mlevene junetine

400 grama gustok sosa od paradajza

so

biber

musaka kuvanje recept

foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Za bešamel:

100 grama butera

100 grama brašna

750 ml punomasnog mleka

mleveni biber

prstohvat muskantnog oraščića

100 grama izrendanog parmezana

3 žumanceta

Priprema povrća:

musaka kuvanje recept

foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Zagrejte tiganj na jakoj vatri

Isecite krompire na kolutove i pržite ih na maslinovom ulju dok ne dobiju lepu boju sa obe strane (i da puknu nije važno).

U jedan pleh (25x30) premazan minimalnom količinom maslinovog ulja poređajte krompire, tačnije pokrite dno pleha jednim slojem, pospite timijanom uz malo soli i bibera.

Iseckajte crni luk na jako tanke kolutove i malo ga propržite u istom tiganju u kojem ste pržili krompir. Čim završite poređajte ga u pleh iznad sloja krompira dok ne pokrijete čitavu površinu pleha.

Iseckajte tikvice na kolutove i takođe ih propržite u istom tiganju uz malo maslinovog ulja. Sačekajte da dobiju malo boje i njima pokrijte površinu pleha tako praveći treći sloj iznad krompira i luka.

Potpuno istu proceduru kao sa tikvicama ponovite i sa patlidžanom - propržite ga dok ne dobije malo boje i prekrite površinu pleha.

Dodajte malo timijana, soli i bibera.

Priprema sosa:

musaka kuvanje recept

foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Deblje iseckajte crni luk i stavite ga u isti tiganj (jaka vatra i malo maslinovog ulja) koji ste koristili za pripremu povrća.

Sitno iseckajte beli luk i dodajte ga crnom.

Dodajte malo šećera, muskantnog oraščića, cimeta, pelat i mešajte dok ne dobijete gustu smesu. Drvenom varjačom mešajte i po dnu kako bi se pelat što bolje sjedinio sa smesom i imao lepši ukus.

Dodajte meso u tiganj i mešajte dobro dok se meso ne sjedini sa ostatkom smese.

Dodajte i parčiće paradajza i sve vreme mešajte na umerenoj vatri 10 do 15 minuta.

Pre nego što sos sklonite sa vatre dodajte malo soli i bibera.

Priprema bešamela:

musaka kuvanje recept

foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Zagrejte šerpu na srednjoj vatri.

Dodajte buter.

Cim se istopi dodajte brašno i umešajte smesu.

Dodajte mleko, ali postepeno u malim dozama sve vreme mešajući kako se ne bi napravile grudvice. Imajte na umu da ćete mleko dodavati od 7 do 10 puta, polako ali sigurno da bi sos ispao baš kako treba.

Čim bešamel provri znači da je gotov. Trebalo bi da je kremast i gladak.

Sklonite ga sa ringle i dodajte mleveni biber, muskatni oraščić, malo parmezana (polovinu od količine koju smo naveli), tri žumanceta i dobro promešajte.

I, konačno, priprema musake:

musaka kuvanje recept

foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Dodajte 200 grama bešamela (dakle ne ceo) u smesu sa mesom. Promešajte meso i bešamel kako bi se svi sastojci dobro vezali tokom pečenja u rerni.

Ako treba, dodajte još soli i bibera.

Na prethodne slojeve povrća u tepsiji dodajte sloj mesa.

Na meso dodajte ostatak bešamela da prekrije ceo pleh.

Preko bešamela narendajte ostatak parmezana.

musaka kuvanje recept

foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Musaka treba se peče od 35 do 40 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Pošto se ispeče, ostavite je 60 minuta da se ohladi, a potom je isecite i servirajte.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Tagovi: kuvanje, musaka, Recept, Recepti

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
  • D
    Dixi

    Recept kao doktorat da je pisan .Toliko zacina i przenja i kuvanja i sta ostane od vitamina u povrcu posle tolike obrade ?

  • Y
    y

    Bolja je grčka salata

  • G
    Gagi

    Ma nasa je bolja 10 puta a tek punjene paprike eeeeee

Kremasti sos od pečuraka koji odlično ide i uz testeninu i uz piletinu

Bebeća čorbica - idealna kada poželite da pojedete nešto zdravo

Bez njih je nemoguće zamisliti svaki svečaniji ručak: Evo kako se na jugu Srbije prave suve paprike

Zapečen turski kupus iz rerne sa junetinom i jogurtom

Zdrava kukuruzna pogača bez kvasca (VIDEO)

Kremasta vlaška salata idealno ide uz meso i kao meze

Posna kosovska salata od pasulja idealan je dodatak za ručak

Mini pecivo sa ukusom pice za koje vam ne treba kvasac, a ni prašak za pecivo (VIDEO)

Ako zamenite samo jedan sastojak, dobićete najbolju rusku salatu koju ste ikada probali

Turska lisnata pita sa sirom po receptu starih majstora koja je gotova za tren oka (VIDEO)

Raskošna đurđevdanska pogača: Ukrasite pogaču za praznik velikog sveca i sve će vam u kući ići kao voda (FOTO)

Omiljeni doručak klinaca: Pohovane viršle koje će vaša deca obožavati (VIDEO)

Punjena jaja: Ukusno i pikantno predjelo koje će oduševiti sve goste

Punjena pogača po bakinom receptu (VIDEO)

Napravite prženi narendani sir kakav do sada niste imali prilike da probate

5 najboljih sosova za prvomajski roštilj i savršeno ukusno meso

Ne bacajte jaja koja su vam ostala od Uskrsa: Tri ukusne obrok salate sa jajima

Čorba od karfiola na vodi je savršen način da finiširate post

Posni rolat sa povrćem je izvrstan izbor za ručak na Veliki petak

Pržene paprike sa sitnim sirom i jajima za odličan početak dana

Drugačije sarmice sa pilećom džigericom iz rerne

Ajsberg salata sa tunjevinom i sosom od senfa

Zelena salata sa mirođijom i sirom kao lagani obrok ili najbolji prilog uz meso

Seoske palačinke sa kačkavaljem su savršen doručak, ručak ili večera

Pržene pite sa topljenim sirom i viršlama savršene za lagani doručak ili večeru

Ukusan domaći hleb koji je spreman za 20 minuta (VIDEO)

Zdrava salata sa leblebijom i mladim lukom za sve koji nemaju vremena da kuvaju zbog posla

Juneća kisela čorba na vojvođanski način je savršen način da započnete ručak

Domaća pogača sa jogurtom: Recept naših baka kojeg morate da se podsetite

Neobične ćufte iz tiganja odličan su izbor za današnji ručak

Ukusan pirinač na manastirski način idealan je kao prilog za svaki ručak

Pohovana riba marinirana u pivu oko koje će se za trpezom svi otimati

Posna sarma od lista vinove loze ima jedinstven ukus i jednostavno morate da je probate

Pileća džigerica na seoski način je bolja od bilo kog drugog recepta sa ovom namirnicom

3 supe pune proteina savršene su za one koji drže dijetu

Preukusna kuvana musaka sa belim lukom i alevom paprikom

Riba na pirinču na hilandarski način je posno jelo koje svako mora da proba

Super brzi zapečeni pica makaroni idealni su za današnji ručak

Lagana čorba sa piletinom i pirinčem je idealna za toplo vreme

Jelo našeg detinjstva: Ukusni kačamak sa mesom koji nas vraća u najsrećnije dane

Ukusni potaž od cvekle i praziluka idealan je za jačanje imuniteta

Dinstani krompir sa spanaćem za ukusan posni ručak (VIDEO)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima